Lompat ke konten

Bagaimana Mengurus Foto Anda pada iPhone

  • oleh

Beberapa peranti mudah alih menunjukkan kualiti gambar yang lebih baik daripada iPhone. Dari resolusi piksel tingginya buat kemudahan menyegerakkan foto merentas seluruh produk Apple, kamera telefon pintar Apple biasanya pilihan nombor satu buat menangkap imej.


Malangnya-kerana ia sangat mudah buat mengambil gambar yg baik-itu juga bermakna anda akan berakhir dengan banyaknya. Apabila anda mempunyai beribu-ribu gambar & anda kehabisan ruang, inilah cara mengatur foto dalam iPhone memakai beberapa kaedah yang berbeza.

Sebelum Anda Mulakan: Beberapa Tips Penjimatan Umum


Walaupun kami niscaya akan memecahkan cara spesifik yg anda boleh mengaturkan foto anda, kami pula ingin memberi anda beberapa petua penjimatan ruang buat bermula:

Sentiasa semak semula foto anda . Praktis merogoh beberapa gambar & melupakannya, namun mereka yang “beberapa gambar” boleh menambah. Untuk mengelakkan tunggakan masa depan, masuk ke watak melihat foto anda selepas anda telah menembaknya. Cepat memutuskan siapa yang hendak dibuang.

Jangan simpan foto mendekat . Mengambil sekumpulan gambar secara belakang adalah cara yg baik buat memberi diri anda banyak pilihan, tetapi bila foto hampir sama, anda nir perlu semuanya. Dapatkan kebiasaan memadam salinan berlebihan untuk mengurangkan kekacauan penyimpanan foto.

Optimumkan storan iPhone anda . Pada iPhone anda di bawah Tetapan > Foto , anda akan melihat pilihan yang dipanggil Foto iCloud . Jika anda menghidupkan tetapan ini, telefon anda akan memuat naik dan menyimpan foto bersaiz penuh anda pada akaun iCloud anda secara automatik.
Sekarang anda tahu tentang cara yang berbeza yg bisa anda simpan ruang, yuk kita bincangkan mengenai mengatur gambar anda secara jelas.

1. Bagaimana Mengatur Foto dalam iPhone Anda mengikut TarikhSetiap kali anda mengambil gambar, sekeping kecil metadata dilampirkan dalam imej itu. Sebahagian daripada data ini merupakan tarikh tangkapan, yang membolehkan anda mencari & mengatur foto anda mengikut tarikh.

Untuk mengatur foto iPhone mengikut tarikh yg diambil:

Misalnya, anda boleh mencari seluruh foto yang anda ambil dalam bulan Julai 2016.
Satu lagi karakteristik hebat mengenai mencari & mengatur foto anda mengikut tarikh adalah bahawa iPhone mengiktiraf kandungan pada pada gambar tadi.

Sebagai contoh, aku  boleh menyempitkan output carian saya sekali lagi menggunakan menggunakan tag “gunung.” Ini akan menarik seluruh gambar gunung yg anda ambil pada bulan Julai 2016.

2. Bagaimana Mengurus Foto pada iPhone Anda dengan Nama


Cara terbaik buat menyusun foto dalam iPhone anda merupakan dengan nama. Ini adalah cara yg sangat berguna untuk mencari gambar anda atau rakan anda.

IPhone moden mengandungi perisian pengenalan wajah. Apabila anda memuat naik gambar, telefon anda akan mengesan dan mengenali wajah yg berbeza secara automatik. Ia lalu akan tetapkan setiap wajah unik ini sebagai “orang.” Menggunakan ini, Foto akan mengumpulkan gambar orang itu beserta-sama, tanpa menerka tarikh atau program.

Walau bagaimanapun, mengatur foto anda mengikut nama memerlukan sedikit persediaan. Inilah caranya:

Pertama, pulang ke pelaksanaan Foto & ketik Cari .
Di bawah Orang , anda akan melihat sekumpulan bulatan dengan wajah pada dalamnya. Pilih salah  satu wajah itu & anda akan melihat direktori seluruh gambar yang mengandungi orang itu.

Anda juga mungkin melihat garis yang mengungkapkan Orang Tak Nama di sebelah kalangan orang itu.

Untuk menamakannya, ketik pada Orang Yang Tidak Dinamakan > Tambah Nama . Taipkan nama mereka. Kemudian ketik Next > Selesai .
Selepas anda menamakan orang itu, semua foto menggunakan paras mereka akan ditandakan secara automatik dan dicari oleh nama mereka.

Jika anda masuk ke bahagian Album apl Foto, anda jua akan melihat bahawa peranti anda menciptakan album secara automatik buat orang ini pada bawah Orang & Tempat .

3. Bagaimana Mengurus Foto pada iPhone Anda mengikut Lokasi


Satu lagi cara yg hebat buat menyusun foto iPhone anda ialah dengan lokasi. Seperti kaedah organisasi terdahulu, bagaimanapun, ini memerlukan beberapa kerja buat bersiap sedia.

Jika anda merogoh gambar dengan iPhone anda, metadata gambar secara automatik merekodkan lokasi foto anda-selagi anda telah mengaktifkan Perkhidmatan Lokasi buat kamera anda.

Untuk menghidupkan Perkhidmatan Lokasi:

Buka apl Tetapan .
Tatal ke Privasi .
Pilih Perkhidmatan Lokasi > Kamera .
Sebaik sahaja anda berada pada Kamera , ketik Benarkan Akses Lokasi Semasa Menggunakan Apl .
Sekarang bahawa tetapan ini dihidupkan, iPhone anda akan geotag imej baharu secara automatik. Ia kemudian akan menyusun foto berasaskan lokasi ke dalam album pra-dibuat.

Untuk melihat gambar anda:

Pergi ke apl Foto .
Di bawah Album > Orang & Tempat , ketik dalam Tempat .
Pada peta, ketik pada thumbnail loka yg anda mahu lihat. Anda akan melihat semua gambar dari lokasi itu.

4. Bagaimana Mengatur Foto dalam iPhone Anda Ke Album


Sekarang katakan anda mahu mengatur foto anda ke dalam album. Ini merupakan kaedah yang paling mudah dipakai oleh orang buat mengatur gambar mereka, kerana cara yang baik untuk kumpulan foto yg merangkumi pelbagai lokasi, tarikh, orang, atau peristiwa.

Pada dasarnya, album manual merupakan baik buat apa-apa yang iPhone anda nir boleh secara automatik menyusun sendiri.

Untuk menciptakan album foto baru:

Lancarkan aplikasi Foto dan ketik Album .
Di sudut kiri atas skrin, ketik pada pertanda Plus (+) .
Pilih Album Baru .

Sebaik sahaja anda mengetuk Album Baru , anda akan digesa untuk menamakan album. Selepas anda namakannya, pilih Simpan .
Sebaik sahaja album dinamakan, anda boleh mula menambah foto.
Jika masih ada foto pada telefon anda yang anda terlupa buat menambah album:

Pergi ke bahagian Album anda . Ketik pada Recents atau Stream Foto aku  .
Ketik Pilih di penjuru kanan sebelah atas.
Pilih foto yg anda mahu tambah.
Ketik dalam anak panah yg menghadap ke atas, yg terletak di sudut kiri bawah skrin anda.
Pilih Tambah ke Album . Pilih album yg anda mahu tambahkan foto ini.
Dari sini-bila-jika masa anda perlu mencari foto berdasarkan program berbilang hari-anda sepatutnya dapat masuk ke pada pelaksanaan Foto anda dan melihat album yg sesuai.

5. Bagaimana Menguruskan Foto iPhone Anda di Komputer Anda


Terdapat satu lagi cara buat mengatur foto iPhone anda: melalui personal komputer  iMac atau MacBook anda.

Sekiranya anda mempunyai versi terkini macOS yang dipasang pada personal komputer  anda, anda wajib  mempunyai apl utiliti terbina dalam bernama Foto . Aplikasi ini sepadan menggunakan pelaksanaan Foto iPhone anda.

Apabila anda memuat naik gambar menurut iPhone anda ke personal komputer  anda, aplikasinya harus berfungsi menggunakan cara yang sama. Sekali lagi:

Aplikasi Foto membolehkan anda menyusun foto anda oleh Orang , Tempat , dan tarikh.
Anda boleh mengindikasikan paras orang buat menyusun foto mereka dengan nama.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang aplikasi ini, semak petua pemula kami buat mengurus perpustakaan foto Mac anda.

Baca juga: Cara Buat dan Eksport Penanda Halaman Chrome pada lima Langkah Praktis

Lebih Baik Mengatur Foto pada iPhone anda


Dengan beberapa petua dan kiat cepat, anda akan berjalan menggunakan baik untuk mengatur foto dalam iPhone anda. Seperti Foto Google, aplikasi Foto terbina dalam Apple adalah alat yang sangat berkuasa, dan satu yang anda wajib  mengambil kesempatan.

Terdapat cara lain  yg perlu anda atasi dan membersihkan ruang pada iPhone anda: memadam imej pendua. Inilah caranya buat memadamkan foto pendua pada iPhone menggunakan aplikasi percuma atau hampir percuma.