Cara Buat dan Eksport Penanda Halaman Chrome pada lima Langkah Praktis – Situs Bisnis

Cara Buat dan Eksport Penanda Halaman Chrome pada lima Langkah Praktis

Kemalangan berlaku. Mujurlah, Chrome membolehkan anda menyimpan penanda halaman dalam satu fail HTML & juga menyegerakkannya secara automatik merentas peranti.


Oleh itu, ayo kita lihat betapa mudahnya sandaran dan eksport penanda page Chrome anda – secara manual dan secara automatik .

Cara Mencadangkan Penanda Halaman Chrome ke Fail HTML
Chrome memudahkan buat membuat sandaran manual penanda page anda. Ia menempatkan seluruh dalam satu fail HTML yang boleh anda import ke mana-mana pelayar lain atau profil Chrome yg lain. Mari kita lalui 5 langkah gampang.

Langkah 1: Lancarkan Chrome.

Langkah dua: Klik butang Customize dan Kawalan Chrome (tiga titik pada bahagian atas kanan). Pilih Penanda Halaman> Pengurus Penanda page berdasarkan menu. Secara cara lain , klik kanan pada mana sahaja pada bar Penanda laman apabila ia kelihatan.


Chrome pintasan buat membuka Manager Bookmark merupakan Ctrl + Shift + O .

Buka Pengurus Penanda halaman Chrome

Langkah 3: Di tetingkap Pengurus Penanda halaman, klik butang hidangan Organisasikan (3 titik di bahagian atas kanan). Penanda halaman Eksport pilih .

Eksport & Import Penanda Halaman Chrome menurut sini

Langkah 4: Chrome membuka kotak obrolan Fail Explorer supaya anda boleh menyimpan penanda halaman anda sebagai fail HTML. Gunakan fail ini buat mengimport penanda page anda ke penyemak efek Chrome yg lain atau mana-mana penyemak pengaruh lain menerusi skrin dialog importnya.

Fail HTML Penanda Halaman Eksport yang dieksport

Langkah 5: Simpan fail penanda halaman Chrome Chrome ini di loka yg ditetapkan seperti folder Dokumen. Anda boleh mengeksportnya terus ke pemacu kilat yang tersambung atau simpannya ke awan pada Dropbox atau Google Drive.

Anda jua boleh memilih buat mengatur penanda buku anda sebelum anda mengeksportnya menggunakan memilih Urutkan mengikut nama dalam hidangan di atas dalam Pengurus Penanda Halaman.

Pulihkan Penanda Halaman Chrome Anda Dari Cadangan
Untuk memulihkan penanda halaman anda, anda hanya perlu mengimportnya pulang ke penyemak imbas berdasarkan tetingkap Pengurus Penanda halaman yang sama. Klik tiga titik di sudut kanan atas, lalu pilih Import bookmark .

Chrome akan memaparkan kotak dialog Fail Terbuka . Pergi ke fail HTML penanda page anda, pilihnya, kemudian klik Buka buat mengimport penanda halaman anda. Semua penanda laman anda akan diambil.

Cara Mencadangkan Penanda Halaman Chrome Dari Folder Tersembunyi
Terdapat cara lain  buat membuat sandaran penanda laman Chrome anda secara manual. Anda hanya perlu menciptakan usaha buat mencari folder tersembunyi di PC Windows atau macOS anda. Kemudian salin & tampal fail Penanda halaman menurut folder profil Chrome ke lokasi selamat lain.

Ikuti langkah-langkah pada bawah.


Bor ke folder Data Pengguna dalam PC anda. Ini merupakan lokasi lalai buat semua profil pelayar keseluruhan anda (beliau termasuk Penanda Halaman, Kata Laluan, Pelanjutan & Tetapan).

Di Windows (Windows 10, 8, 7 & Vista) , lokasi lalai adalah:

C:Users<Your_Username>AppDataLocalGoogleChromeUser DataDefault
Dalam macOS , lokasi lalai merupakan:

Users/<Your_Username>/Library/Application Support/Google/Chrome/Default
Untuk ke 2-2 laluan, gantikan Nama Pengguna anda dengan nama akaun yg anda gunakan pada personal komputer .

Folder penanda halaman Chrome pada Windows 10

Langkah-langkah buat Mencadangkan Penanda Halaman Chrome secara manual pada Windows 10:

Tutup penyemak dampak Chrome.
Pergi ke File Explorer dan dayakan pandangan item Tersembunyi . (Anda jua boleh melakukannya menurut Folder Options> View tab)
Navigasi ke laluan yang disebut di atas dan ditunjukkan dalam tangkapan skrin berdasarkan Windows 10.
Salin dan simpan fail Penanda laman di loka lain.
Untuk memulihkan, salin fail yg sama menurut lokasi sandaran & tampalkannya pada folder Default.
Bagaimana jika anda mempunyai beberapa profil Chrome?

Apabila anda berkongsi komputer, lalu mengekalkan profil Chrome berasingan menggunakan set penanda mereka sendiri sentiasa lebih baik. Folder Data Pengguna memiliki folder buat setiap profil yang anda buat dalam Chrome. Jika anda hanya mempunyai satu profil, folder tadi akan dipanggil Default misalnya yg anda lihat di atas. Jika anda memiliki lebih daripada satu profil, folder akan disenaraikan menggunakan nama profil.

Bagaimana Menggunakan Banyak Akaun Google Sekali pada Google Chrome 
Ingin memiliki tetapan penyemak efek yang berasingan, sejarah carian, penanda laman, & poly lagi?

Anda juga akan melihat bahawa lokasi yg sama mempunyai fail lain yg diklaim “Bookmarks.Bak”. Ini merupakan sandaran paling terbaru fail penanda kitab   biasa yg dibentuk oleh Chrome jika anda terakhir membuka penyemak pengaruh. Ia ditimpa ganti setiap kali anda melancarkan sesi penyemak efek baru.

Jika fail Penanda laman anda hilang atau rosak atas sebab eksklusif, anda boleh memulihkan seluruh penanda buku anda yg disimpan menurut fail sandaran ini. Namakan semula fail sandaran menggunakan mengeluarkan pelanjutan fail “.Bak”.

Bagaimana Menyegerakkan Penanda Halaman Chrome Anda Di Seberang Peranti
Akaun Google anda bertindak sebagai hub buat menyegerakkan penanda page & tetapan penyemak dampak anda yang lain di seluruh peranti anda. Sekiranya anda memiliki berbilang komputer & peranti Android atau iOS, anda nir boleh menyegerakkan keseluruhan profil anda tetapi juga memilih apa yang anda mahu disertakan atau dikecualikan.

Langkah 1: Buka Chrome dan klik Lagi> Tetapan .

Langkah 2: Masuk ke akaun Google yg anda ingin gunakan dengan Chrome.

Langkah 3: Pergi ke Orang. Klik dalam anak panah mini   buat Segerak & Perkhidmatan Google .

Segerakkan dan Perkhidmatan Google dalam Tetapan Chrome

Langkah 4: Dalam skrin seterusnya, klik anak panah buat Urus penyegerakan . Anda juga boleh meneroka pilihan penyulitan buat keselamatan tambahan.

Urus tetapan penyegerakan pada Chrome

Langkah lima: apabila anda mahu menyelaraskan segala-galanya pada profil Chrome anda, maka simpan seluruh segerak Sync diaktifkan.

 Segerakkan semua dalam Chrome

Langkah 6: Ingin menyelaraskan data tertentu? Matikan Segerakkan segalanya & turunkan senarai buat membolehkan maklumat profil anda disegerakkan.

Opsyenally encrypt bookmark Chrome anda & data sync lain. Selamat data anda dengan frasa laluan akaun Google anda atau frasa laluan tersuai buat keselamatan tambahan. Anda perlu memasukkan frasa laluan yg sama ke pada pemasangan Chrome untuk seluruh peranti yang anda mahu data disegerakkan.

Jika anda memakai beberapa profil Chrome, anda boleh melog masuk ke setiap dan menyimpan semua data anda disegerakkan merentas peranti dan akaun Google anda. Walaupun anda kehilangan penanda page anda dalam satu peranti, dia boleh diambil menggunakan penyegerakan mudah.

Uruskan Penanda Halaman Chrome Anda Baik
Jari klik yang gembira boleh memadamkan holistik pautan bank anda dalam satu bepergian. Tiada butang batal pada penyemak imbas atau pengurus penanda halaman. Anda sedar betapa anda terlepas penanda buku anda apabila anda nir memilikinya (cuba penyemak imbas di mana anda nir memilikinya!).