Lompat ke konten

Cara Menghilangkan Kulit Berlebihan Selepas Berat Badan

Kulit yg hiperbola nir menjadi kasus bagi semua orang yang menghidupkan atau menaikkan rutin senaman mereka. Tetapi semakin poly berat badan anda hilang, semakin cepat anda kehilangannya, & semakin usang anda berlebihan berat badan, kemungkinan besar  anda akan mengalami kesan sampingan ini. Banyak orang yang kehilangan berat badan datang buat menerima & mengasihi kulit mereka & menghulurkan indikasi . Namun bagi yang lain, kulit longgar – yang seringkali berlaku di kurang lebih lengan, kaki, leher, dan bahagian tengah – tidak hanya membuat malu, namun sangat tidak selesa atau bahkan menyakitkan .


Jadi apa yang boleh anda lakukan? Kami bercakap dengan Edward Malin, MD, ahli bedah plastik dengan Pembedahan Plastik dan Rekonstruktif dan Pusat Vein di Beth Israel Deaconess Hospital di Plymouth, Massachusetts. Berikut merupakan apa yg dia katakan berfungsi, apa yg tidak, & apa yang orang tahu sebelum mereka mempertimbangkan pembedahan.

Kenapa sesetengah orang memiliki kulit hiperbola selepas kehilangan berat badan?

Secara generik, kulit memiliki beberapa termin keanjalan yang membolehkannya berkembang & berkontur di sekitar bingkai badan yg berubah-ubah seorang, menampakan Dr. Malin. Namun termin keanjalan itu berbeza bagi semua orang & bergantung sebahagiannya kepada kesihatan holistik mereka & kesihatan kulit mereka.

Ia pula bergantung kepada berapa poly berat badan seorang kehilangan & berapa cepat mereka kehilangannya. “Kami nir sahih-sahih tahu mengapa sesetengah kulit manusia lebih baik daripada yg lain, namun kita tahu bahawa kulit yg hiperbola adalah perkara biasa bagi mereka yang kehilangan lebih dari 20% atau 30% berat badan mereka.”

Orang yg menjalani pembedahan bariatric dan kehilangan sejumlah besar  berat sekaligus mungkin mempunyai beberapa kulit berlebihan selepas itu, kata Dr. Malin. Wanita pula boleh mengalami kulit yang berlebihan pada lebih kurang perut mereka selepas kehilangan berat badan selepas mengandung-terutama apabila mereka melahirkan gandaan .

Tetapi kulit yg berlebihan juga boleh berlaku pada orang yg kehilangan poly berat badan melalui diet dan senaman yg lebih baik. “Kami percaya bahawa penurunan berat badan yang lebih perlahan mungkin tidak akan mengakibatkan ini, kerana ia membolehkan masa kulit berkontrak,” kata Dr. Malin. “Tetapi kita melihat pesakit yang kehilangan berat badan menggunakan cepat, & pesakit yg kehilangan berat badan berdasarkan masa ke masa, jadi nir terdapat jaminan.”

Adakah terdapat cara pembedahan buat merawat kulit yg hiperbola?
“Jawapan pendek mungkin tidak,” kata Dr Malin. “Sekiranya pesakit benar-sahih mahu menyingkirkan lipatan kulit yg menonjol yang nir akan hilang, nir peduli berapa poly latihan atau cara mereka makan, nir poly masalah pembedahan yang boleh dilakukan.”

Minum poly air & abadi terhidrat pasti dapat membantu menjaga kulit sihat, pungkasnya. Tidak merokok, menjaga kulit yg dilindungi menurut mentari , dan memakai pelembap pula krusial untuk mempertinggi kesihatan kulit & keanjalan – yg jua boleh menaikkan penampilan & membantu meminimumkan kasus seperti keriput.

Namun tiada teknik-teknik ini akan menghilangkan lipatan kulit tambahan akibat penurunan berat badan, ucapnya. Tidak juga akan dipasarkan krim, suplemen, atau latihan yang disasarkan pada bahagian badan tertentu. (Latihan kekuatan boleh membantu membina otot di bawahnya, tetapi beliau tidak boleh mengecilkan kulit yg sudah diregangkan.)

Apakah pilihan pembedahan?
Pembedahan buat mengeluarkan kulit yang hiperbola, juga dipanggil eksodus kulit atau kontur badan , wajib  dilakukan oleh pakar bedah plastik yang disahkan sang lembaga. Prosedur ini melibatkan incisions akbar, jadi pesakit biasanya diletakkan memakai anestesia am.

Tahap mekanisme, dan masa pemulihan yang diharapkan, bergantung kepada bahagian badan yg terlibat. Pembedahan biasa untuk penyaringan kulit dalam bahagian perut ( abdominoplasty , pula dikenali menjadi tuck perut), lengan atas (brachioplasty, atau lengan angkat), paha, payudara (buat kedua-dua perempuan   & lelaki), dan muka dan leher. Sesetengah pesakit memilih untuk mengangkat “badan rendah yang lebih rendah,” kata Dr. Malin, yg mengetatkan kulit di lebih kurang paha dan punggung dengan insisi yg berjalan pada lebih kurang pinggang.

Pembedahan yang melibatkan incisions yg lebih besar , terutama yg pada sekeliling bahagian tengah, mungkin memerlukan beberapa hari di hospital. Sebaliknya, seorang pesakit yg menjalani lift lengan boleh dihantar ke tempat tinggal   dalam hari yg sama.

“Masa pemulihan untuk mengangkat lengan termasuk sandang pemampatan dan aktiviti terhad-mengangkat nir lebih daripada 20 paun, menjadi model,” katanya. Kebanyakan senjatan kulit mengambil masa enam sampai lapan minggu buat menyembuhkan, dan doktor dan pesakit perlu mengikuti rapat antara satu sama lain pada masa ini.

Doktor pula nir akan melakukan lebih daripada satu atau 2 pembedahan pembedahan kulit dalam satu-satu masa, jadi seorang yg hilang berat badan seluruhnya mungkin memerlukan poly pembedahan, bulan atau beberapa tahun , buat mengeluarkan semua kulit yg hiperbola yang mengganggu mereka.

Prosedur ini boleh mahal dan seringkali tidak dilindungi sang insurans. Walau bagaimanapun, pembawa boleh meluluskan beberapa prosedur bila doktor & pesakit boleh menciptakan kes yg lipatan kulit yg berlebihan mengakibatkan sakit, ruam, atau jangkitan.

Sesetengah orang, menjadi tambahan kepada kulit yg berlebihan, juga memiliki lebih poly poket lemak yg nir akan berubah-nir kira berapa mereka makan atau bersenam. Dalam kes-kes ini, Dr. Malin berkata, liposuction (prosedur yang membuang tisu lemak) pula boleh dilakukan bersama-sama dengan eksodus kulit.

Apa yg perlu diketahui sebelum anda mempertimbangkan pembedahan buat kulit hiperbola

Ia bukan idea yang baik untuk menjalani pembedahan buat kulit yg berlebihan apabila anda masih pada proses kehilangan berat badan-atau apabila ada peluang yang baik anda akan mendapatnya kembali segera. “Kami melihat bahawa pesakit berada pada berat badan yang sihat berdasarkan indeks jisim badan mereka atau dari gaya hayati mereka dan bagaimana perasaan mereka,” kata Dr Malin. “Saya mahu pesakit berada dalam berat stabil selama kira-kira enam bulan sejak kehilangan berat badan mereka, yang memberikan masa badan buat balik  ke keseimbangan.”

Sekiranya pesakit masih hiperbola berat badan atau gemuk walaupun selepas kehilangan berat badan yg ketara, ahli bedah plastik boleh merujuk mereka pada ahli pemakanan atau jurulatih peribadi buat membantu mereka mengurangkan berat badan sebelum mengatasi kelebihan kulit mereka. Doktor jua akan mempertimbangkan kesihatan holistik pesakit-& mungkin mengambil berukuran badan & gambar-apabila memilih sama ada mereka adalah calon yg baik buat pembedahan.

Wanita yg mungkin masih ingin mempunyai anak tidak perlu menjalani mekanisme penyingkiran kulit pada sekitar bahagian tengahnya. Apabila seseorang pesakit menerima berat badan selepas pembedahan pembedahan kulit-sama ada kerana kehamilan atau karena-sebab lain- “kesannya mungkin relatif tidak menentu,” kata Dr. Malin. Kesan-kesan tersebut boleh termasuk stretch mark, pelebaran incision pembedahan, atau lemak yg diedarkan pada tempat yang nir biasa di bawah kulit.

Prosedur kontur badan boleh dilakukan sama ada pada hospital atau pada pusat pembedahan ambulatori. “Memastikan kemudahan itu diakreditasi dan doktor yg diperakui sang doktor dalam pembedahan plastik merupakan masalah yg paling krusial,” kata Dr Malin. “Dan pastikan anda tahu matlamat pakar bedah anda: Apabila saya berjumpa dengan pesakit, aku  cuba mengungkap, sama ada melalui gambar atau lukisan, apa yg aku  fikir kita boleh mencapai buat mereka.”

Seperti mana-mana jenis pembedahan, terdapat risiko-yang perlu dibincangkan dengan doktor anda sebelum menciptakan keputusan untuk meneruskan. Pembedahan eksisi kulit boleh menyebabkan pembengkakan & kesakitan, misalnya, dan sesetengah pesakit memberi amaran bahawa beliau bukan penyelesaian pantas yg mereka harapkan .