Lompat ke konten

Dietmar Hopp: Tumpuan Bundesliga memberi tumpuan pada pemilik Hoffenheim, tetapi adakah beliau seluruh tentang beliau?

  • oleh

Hujan lebat mengalir saat pemain tengah Bayern Munich Leon Goretzka & Joshua Kimmich melakukan penjaga gawang dengan Sebastian Rudy berdasarkan Hoffenheim di sentra tengah.


Thiago, juga pada Munich merah, menyertai juga, dan sebelum ini ke 2-2 pihak yg bertentangan menggunakan gampang melewati bola bolak-balik  pada antara mereka.

Pada pandangan pertama, beliau kelihatan seperti sesi latihan selama 13 minit di hadapan 30,000 penonton. Tetapi ini adalah perlawanan Bundesliga yang selama 77 minit pertama hanya mengenai penguasaan Bayern. Mereka memimpin 6-0 jika sesuatu yg berlaku nir pernah berlaku pada sejarah panjang bola sepak Jerman.

Ia bermula dengan sepanduk di penghujung perumahan penyokong Bayern. Satu membaca “Du Hurensohn” (“Anak lelaki pelacur”) menggunakan alfabet  D dan H berwarna biru. Sudah kentara siapa yg ditujukan pada – Penyokong kewangan utama Hoffenheim, Dietmar Hopp.

Pemain berusia 79 tahun itu menonton dari pendirian VIP dengan melihat wajahnya yang bingung pada mana Ketua Eksekutif Bayern, Karl-Heinz Rummenigge secara ostentatiously meletakkan lengan pada bahunya buat keselesaan. Pengadil menghentikan permainan – terdapat petunjuk buat melakukannya sebagai akibatnya penghinaan akan dipaparkan dalam sepanduk atau disuarakan menurut orang ramai.

Pengurus Bayern Hansi Flick, & pengarah sukan, Hasan Salihamidzic kemudian berlari ke penyokongnya, menggelengkan ketua mereka, melambaikan tangan mereka dan memegang enam jari buat menerangkan skor. Di mata mereka, para peminat meletakkan hasilnya pada bahaya. Para penyokong mungkin menjawab bahawa kebimbangan mereka bernilai lebih daripada 3 mata.

Pemain Bayern mengikuti, menggunakan sia-sia cuba bercakap dengan ultras pada beberapa baris pertama. Kemudian pengadil menunjuk ke terowong buat menghantar pemain menurut padang.

Kapten melawat Manuel Neuer bercakap dengan pemain Hoffenheim dan pengurus mereka buat membincangkan gagasan mogok selama 13 minit yang tersisa. Apabila para pemain balik  ke lapangan, penyokong Hoffenheim melemahkan keputusan mereka. Mereka mahu permainan dibatalkan.

Rummenigge dan Hopp datang di sentuhan yang memegang tangan dalam tindakan perpaduan. Selepas perlawanan, ke 2-dua pasukan memuji orang ramai – selain bahagian Bayern – & mereka membiarkan Hopp berdiri di tengah-tengah.

Rummenigge bercakap. “Ini merupakan paras buruk bola sepak dan Bayern Munich.”

Tajuk media tabloid baca: “Hari malu buat bola sepak Jerman.” Semasa Aktuelles Sportstudio, acara TV misalnya Match of the Day, acara kemuncak perlawanan ditunjukkan menggunakan senyap – tanpa ulasan tentang tindakan itu.

Bola sepak Jerman sudah diduduki selepas perlawanan ini berlangsung. Ia telah membahagikan permainan. Adakah anda bersimpati menggunakan kemarahan penyokong? Atau adakah mereka memiliki kuasa yg terlalu poly? Adakah anda menyokong pihak berkuasa bola sepak? Atau adakah anda percaya bahawa mereka bersalah atas kemunafikan?

Ramai orang bertanya di mana bola sepak Jerman sedang menuju. Namun buat memahami berasal-usul permasalahan ini, anda perlu melihat semula dan mempertimbangkan pemilik Hoffenheim yg memecah-belah, lelaki yg berada di tengah-tengah keadaan rumit yang sudah dibina selama sepuluh tahun yang lalu.

Barisan abu-abu pembentangan pendek

Hopp menciptakan kekayaannya pada IT. Beliau mengasaskan syarikat SAP dalam tahun 1970-an dan menjadi jutawan. Beliau telah menyokong projek-projek buat melindungi alam sekitar dan menyumbang ratusan juta ke pendidikan, projek-projek kanak-kanak & penyelidikan perubatan. Ia adalah karakteristik bahawa penyokong – termasuk Rummenigge – berminat buat menyerlahkan, & bahkan pengkritiknya nir akan mengecam. Tetapi pengkritik Hopp melihat kehebatan pribadinya sebagai nir sepadan menggunakan bola sepak. Mereka lebih berminat dengan peranannya menjadi pelabur & penaung TSG Hoffenheim.

Sejak akhir 1980-an, Hopp telah meletakkan sejumlah besar  wang ke kelab kampungnya. Jumlah pelaburannya dipercayai bernilai kira-kira 350 juta euro (£ 301 juta).

Dengan donasi wang dan kemahiran pengurusnya, Ralf Rangnick, ‘kelab kampung’ naik dari tangga keenam ke zenit pada tempoh 10 tahun, memenangi promosi Bundesliga pada tahun 2008 & menduduki zenit tangga pertengahan trend pertama. Pasukan itu, yg mewakili 3,000 penduduk kampung, membuatnya melalui peringkat kumpulan Liga Juara buat kali pertama ekspresi dominan kemudian.

Kisah seorang pemilik menolak kelab zaman kanak-kanaknya ke puncak  mungkin terdengar seperti dongeng. Ia dibentangkan dengan cara ini pada kebanyakan media Jerman pada tahun 2008. Tetapi banyak penyokong, terutama gugusan ultra, berasa marah bahawa pengecualian sudah dibentuk buat menampung Hopp & perbelanjaannya yang besar .

Kerana peraturan 50 + 1 Jerman , kepentingan komersial atau individu nir sepatutnya menerima kawalan penuh pasukan. Ahli-ahli Kelab sepatutnya memiliki sekurang-kurangnya lebih daripada separuh saham – 50% undi tetapkan, ditambah satu lagi.

Tetapi badan pentadbir bola sepak pada Jerman (DFB) telah melembutkan peraturan ini dalam langkah yang dikenal sebagai ‘Lex Leverkusen’. Bayer Leverkusen tidak mematuhi tegas 50 + 1, kerana interaksi dengan syarikat farmasi Bayer. Namun mereka diasaskan sang pekerja kilang dan sudah membina kedudukan mereka melalui sejarah panjang kejayaan pada padang. VFL Wolfsburg memiliki latar belakang yg serupa – pasukan kilang lama   Volkswagen.

‘Lex Leverkusen’ membenarkan skop pelabur yg sudah membiayai kelab induk “secara berterusan dan ketara” selama lebih daripada 20 tahun buat memintas peraturan 50 + 1. Ini merupakan kes bagi Hopp. Ia memberinya hak buat mengambil alih pemilikan majoriti Hoffenheim ad interim, secara rasmi, berpegang dalam peraturan.

Namun gagasan pada belakang 50 + 1 – untuk mengelakkan kelab yg memiliki pergantungan kewangan yang bertenaga terhadap pelabur, dan buat melindungi mereka daripada akibat kebergantungan yang jatuh – merupakan di pada banyak mata orang melemahkan. Hoffenheim merupakan Hopp. Kelab tidak akan berada pada mana-mana berhampiran dengan penerbangan teratas tanpa sokongannya.

Dari permulaan, gugusan ultra sudah menduga Hopp sebagai simbol buat komersialisasi permainan. Mereka percaya bahawa kelab kewangannya yg berkuasa dan istimewa itu mencuri loka yang lain menggunakan cara yg lebih terhad. Beberapa pegawai berdasarkan pihak penerbangan primer, misalnya Mainz atau Dortmund, sudah berkongsi pendapat serupa pada temu bual.

Di stadium, kritikan itu telah menjadi semakin bertenaga. Peminat selama bertahun-tahun menyanyikan slogan-jargon yang menghina waktu permainan, & protes masih jauh lagi saat Dortmund ultras mempamerkan sepanduk dengan Hopp dalam penyeberangan menggunakan pesan “Hasta la vista” dalam tahun 2008.

Tiga tahun lalu, pekerja Hoffenheim mengaku sudah memakai mesin suara untuk menenggelamkan lagu-lagu pendaftar Dortmund pada stadium mereka. Kejadian ini membawa kepada lagu pun “Du Sohn einer Hupe” (“anda anak tanduk”). Hopp meminta maaf pada surat tetapi menambahkan: “Orang-orang yg menghina aku  selama 90 mnt seharusnya tidak terlalu sensitif.”

Kata-kata dia mencetuskan lebih poly kemarahan, & keadaan semakin bertambah bila Hopp mengarahkan kakitangan kelab buat meletakkan mikrofon di hadapan pendaftar buat merekodkan sebarang penghinaan. Pada 2019, beliau mengambil pendukung Dortmund & Cologne ke mahkamah, & terdapat yang didenda kerana tingkah laris mereka terhadapnya.

Sementara itu, DFB mengisytiharkan bahawa pendaftar Dortmund sedang menjalani percubaan buat permainan seterusnya mereka pada Hoffenheim. Peminat Dortmund tahu apa yg akan berlaku ketika, semasa perlawanan mereka di sana dalam Disember 2019, mereka menyanyikan “nir lagi Hoffenheim” dan sekali lagi memaparkan spanduk menghina.

Semua peminat Dortmund diharamkan menurut 2 perlawanan seterusnya pada Hoffenheim. Ia mewakili pengembalian sanksi kolektif – sesuatu yang DFB dan presidennya yg presiden Reinhard Grindel sudah berjanji buat menghapuskan pada tahun 2017. Kini terdapat satu faktor baru pada penentangan peminat kepada Hopp, titik permulaan buat gelombang kritikan baru yang difokuskan dalam beliau.

Malah, ultras Borussia Monchengladbach, yg memiliki interaksi yang sangat tegang dengan Dortmund ultras, memberitahuakn sokongan untuk pesaing mereka. Pada bulan Februari tahun ini, mereka mengangkat spanduk yg sama seperti Dortmund ultras, dengan Hopp pada silang. Hanya beberapa hari sebelum itu, pada 19 Februari, seorang lelaki bersenjata sudah membunuh sembilan orang pada bandar Hanau, Jerman.

Pegawai Gladbach mengkritik mereka & memohon maaf kepada Hopp. Semasa kejatuhan, beberapa pengulas & pegawai pergi sejauh meletakkan sepanduk pada tahap yang sama seperti penghilangan nyawa. Ia merupakan satu peristiwa yg mengejutkan di Hanau, tetapi beliau tetapkan nada buat apa yang akan berlaku dalam minggu depan, & ia membawa pada keputusan yg kukuh di DFB.

Pembunuhan, perkauman, penghinaan, subordinat – seluruh tema ini dicampur beserta pada perdebatan awam. Jadi bila perkataan berbagi bahawa perpaduan peminat yg lebih banyak akan membantah terhadap Hopp pada hujung minggu yang akan datang, DFB menetapkan buat memohon protokol 3 langkah yg asalnya ditubuhkan oleh Uefa buat memerangi penyalahgunaan perkauman. Jika masih ada sebarang subordinat, langkah satu akan melihat permainan dilarang & pengumuman dibuat. Langkah kedua merupakan untuk mengambil pasukan menurut padang, dengan pengumuman kedua. Langkah ketiga akan melihat perlawanan ditinggalkan.

Ini membawa pada insiden yang kita lihat dalam akhir perlawanan Hoffenheim menentang Bayern. Namun itu bukan satu-satunya perlawanan yang akan terganggu. Di Cologne, Berlin, Dortmund dan pada bahagian lain di bahagian bawah, pertandingan dihentikan jika pengadil melihat sepanduk pada tempat duduk.

Masalah primer adalah bahawa masih ada sedikit masa buat pengadil membaca dengan berhati-hati, dan tak jarang dimasukkan ke dalam konteks, apa yang sebenarnya ditulis dalam sepanduk. Semasa perlawanan pada bahagian ketiga di antara Meppen & Duisburg satu siri sepanduk dibaca: “Jika Dietmar memiliki wang tunai yang cukup, kerana proteksi dan minatnya, orang yang kata-ucapnya nir bermakna akan mengunci seorang sekali lagi.”

Malah penyelaras akhbar Duisburg berkata dia tidak memahami mengapa permainan terganggu, kerana penyataan sepanduk itu wajib  dilindungi oleh kebebasan bersuara.

Terdapat duduk perkara baru ada. Pada titik apakah pengadil buat melaksanakan pelan tiga langkah itu? Dan bagaimanakah mereka dijangka menjejaki aksi di bangku sementara pada masa yg sama merasmikan perlawanan bola sepak yg sibuk? Soalan-soalan ini dan lain-lain sudah dihantar ke persatuan bola sepak oleh kelab-kelab menurut bahagian ke 2 – tetapi tanpa jawapan yang memuaskan.

Tumpuan RB Leipzig, Timo Werner pula disalahgunakan di hampir setiap stadium pada negara ini selepas menyelam yang dirasakan, dan pelbagai kumpulan peminat menderita yang sama dalam banyak nyanyian terkenal, termasuk satu lagu yang menghina yang disampaikan sang penyokong Hoffenheim pada peminat Freiburg.

Namun apa yang menyokong penyokong-penyokong pada Jerman paling banyak adalah kurangnya tindakan terhadap penghinaan perkauman. Semasa perlawanan antara Schalke dan Hertha Berlin beberapa minggu sebelum peningkatan es di sekitar Hopp, pemain pertahanan Hertha, Jordan Torunarigha dilecehkan menurut loka duduk tanpa gangguan atau pengumuman di stadium.

Jika pemain tengah Mesut Ozil sebagai target komen rasis dari ahli politik kanan pada Piala Dunia 2018, DFB mengakui terlalu usang untuk mempertahankannya.Kes-kes ini membawa pada kecurigaan bahawa bola sepak Jerman lebih poly buat melindungi jutawan daripada keturunan minoriti, atau pemain menggunakan latar belakang migran. Atmosfera piawaian berganda dimulakan oleh “perkongsian inovasi beserta” jangka panjang “antara syarikat Hopp SAP & DFB. SAP juga akan menaja rumah masa depan pasukan bola keranjang Bayern Munich.

Jumaat tanggal, rangkaian pendaftar, kebanyakan perpaduan ultra, menerbitkan surat terbuka. Ia membaca: “Malu sebenarnya terletak dalam tingkah laris persatuan, pertama sekali seluruh FA Jerman.”

Matlamat utama hukuman merupakan penapisan, dia mendakwa. Mereka mengungkapkan mereka “nir akan bertolak ansur menggunakan apa yang sudah berlaku” & akan “mendapat dampak” kerana mereka terus membantah. Nada itu konfrontatif namun perkara yg ditangani telah dibentuk sebelum ini. Ultras Bayern sudah lama   bertempur melawan diskriminasi, homophobia & perkauman, & mereka bertanding menentang perjanjian tajaan kelab menggunakan Qatar Airways berhubung rekod hak asasi insan negara.

Mereka juga adalah orang yang terus memelihara kenangan Presiden Yahudi kelab itu, yg diusir sang Nazi dalam tahun 1938. Selepas permainan Hoffenheim, dilaporkan oleh penyiar TV bahawa Bayern akan mengambil semua tiket musim berdasarkan deretan ultras buat mereka tingkah laku . Laporan belum disahkan, & dalam pertandingan hari Ahad menentang Augsburg, ultras timbul seperti biasa & mempamerkan sepanduk yang dibaca: “Kelihatan tidak baik kelab ini adalah berdasarkan orang yang merogoh wang darah menurut Qatar.”

Tiada agresi atau pengabaian. Bantahan para penyokong dilihat menjadi kreatif dan sinkron pada mata masyarakat. DFB mengumumkan rancangan buat berhubungan menggunakan organisasi penyokong pelaksanaan pelan 3 langkah & menegaskan penghargaannya terhadap budaya pendaftar kreatif dan kritikal. Kata-kata mereka seolah-olah menjadi bisnis buat meringankan keadaan.

Namun protes pasti akan berterusan dan hubungan antara kelab & kumpulan pendaftar akan menghadapi ujian yang lebih krusial dalam minggu-minggu berikutnya.

Satu konklusi yg mungkin buat menarik perhatian kini   merupakan nir terdapat alternatif untuk dialog, misalnya pengarah sukan Dortmund, Michael Zorc.

Tetapi tanpa penglihatan yang sebenar, ia permanen menarik buat mencatatkan tiga perkembangan yg tidak diingini dalam kisah yg berkembang ini.

Pertama, ia bermula menggunakan spanduk yg kasar & nir menyenangkan yg mendeskripsikan seseorang lelaki dalam penyeberangan yang, dalam akhirnya, membuka perdebatan umum mengenai sanksi kolektif & bagaimana menangani diskriminasi dan rasuah.

Baca juga: 5 Daftar Komentar Tsadiessttt Zlatan Ibrahimovic, Bikin Geleng Geleng


Kedua, selepas permainan Hoffenheim-Bayern, beberapa pegawai & pakar TV menuntut organisasi peminat dibuang menurut stadium. Minggu ini, stadium memang kosong tetapi bukan kerana sekatan atau boikot tetapi kerana wabak koronavirus. Oleh itu, apabila Rheinderby antara Cologne & Monchengladbach atau Revierderby antara Schalke & Dortmund dimainkan di hadapan tempat kosong, atmosfera akan memberi gambaran mengenai apa yang dikatakan oleh formasi ultra & pengurus Celtic yang legenda, Jock Stein pernah menyampaikan demikian: “Bola sepak tanpa peminat tidak terdapat apa-apa. “