Lompat ke konten

Facebook Mengumumkan Dasar Baru yang Mengharamkan Deepfakes

  • oleh

Facebook sudah mengeluarkan satu dasar yang akan mengharamkan deepfakes waktu mereka ada pada platform media sosial, & menghapus yang sedia ada jika memenuhi kriteria eksklusif.


Deepfakes, teknologi yang dicipta menggunakan teknologi pembelajaran mesin dengan mengambil gambar atau video yang nyata dan melampaui kandungan palsu sering melibatkan selebriti atau ahli politik.

Teknologi yang semakin tepat dalam titik pada mana hampir mustahil buat membezakan antara orang sebenar dan yg palsu, sudah menyebabkan kebimbangan tentang isu-berita palsu dan keselamatan.

Dalam satu kenyataan, Naib Presiden Pengurusan Dasar Global pada Facebook, Monika Bickert menunjukkan pelbagai jenis media yang dimanipulasi & bagaimana syarikat berhasrat buat mengatasinya. Pada September 2019 Facebook mengumumkanmereka akan melabur $10 juta ke pada teknologi pengesanan mendalam yg akan dipakai untuk mengesan video yg tidak boleh. 

Bickert menulis, “Kami akan menghapus media yg dimanipulasi yg mengelirukan apabila memenuhi kriteria berikut: Ia sudah diedit atau disintesis – di luar pelarasan untuk kejelasan atau kualiti – dengan cara yg tidak jelas kepada orang biasa dan mungkin akan menyesatkan seseorang buat berfikir bahawa subjek video mengatakan kata-istilah yang mereka tidak benar-sahih katakan. Dan Ia merupakan output berdasarkan kecerdasan buatan atau pembelajaran mesin yang menyatukan, menggantikan atau memaksimumkan kandungan ke video, menjadikannya nampak sahih. “

Sekatan baru tidak akan dikenakan pada kandungan satira atau parodi. Ketua Pegawai Eksekutif Facebook, Mark Zuckerberg, telah mangkat  dunia akibat teknologi mendalam saat video ada di mana beliau muncul buat mengecam organisasi rahsia untuk pencapaian platform.

Baca juga: Hasil Huawei Melebihi $ 100 Miliar


Facebook telah menghadapi tindak balas berikutan keengganannya untuk mengeluarkan video yang difilterkan oleh Speaker Dewan Rakyat AS, Nancy Pelosi, yg sudah diubah untuk membuatnya terkejut. Facebook memberi kenyataan kepada Reuters.Com untuk menyebutkan dasar baru itu. “Video doktor Speaker Pelosi nir memenuhi piawaian dasar ini dan nir akan dikeluarkan. Hanya video yg didapatkan sang kepintaran buatan buat mendeskripsikan orang berkata masalah fiksyen akan diturunkan, “

Facebook akan terus menghilangkan kandungan yg mengandungi ucapan benci, keganasan grafik, bogel, & penindasan pengundi.