Google Membunuh Kenalan Lokasi Perkongsian Lokasi Yang Dipercayai – Situs Bisnis

Google Membunuh Kenalan Lokasi Perkongsian Lokasi Yang Dipercayai

Google telah memutuskan untuk membunuh aplikasi Kenalan Tepercaya, yang menawarkan cara untuk mengesan rakan dan orang tersayang yang terpilih, walaupun mereka gagal memberi respons kepada anda.

Google Membunuh Kenalan Lokasi Perkongsian Lokasi

Aplikasi ini sememangnya berguna. Ia berpotensi menyelamatkan nyawa semasa bencana. Namun, seperti yang dilaporkan oleh The Verge , nampaknya Google telah memutuskan bahawa fitur Perkongsian Lokasi di Peta Google menjadikan Kenalan Tepercaya menjadi tidak berguna.

Menggunakan Peta Google Bukannya Kenalan Yang Dipercayai

Malangnya, walaupun Peta Google menawarkan kemampuan untuk melacak lokasi rakan dan keluarga anda , ia tidak melakukannya seperti aplikasi Kenalan Dipercayai.

Daripada kemampuan untuk sentiasa melihat lokasi orang yang disayangi, walaupun tanpa respons mereka, Peta Google menghendaki mereka menyiarkan lokasi mereka kepada anda agar anda dapat mengetahui di mana mereka berada. Sekiranya mereka tidak dapat menggunakan peranti mereka secara fizikal, ini mungkin tidak berguna.

Namun, menggunakan Peta Google tentu lebih baik daripada tidak ada, dan cukup mudah untuk mengatur perkongsian lokasi.

Pertama, anda perlu mengetuk  gambar profil anda di Peta Google, kemudian klik  Perkongsian Lokasi . Seterusnya, klik  Kongsi Baru . Untuk benar-benar memberikan lokasi anda kepada seseorang, anda mesti mempunyai alamat Gmail mereka di kenalan anda. 

Selagi anda melakukannya, anda ingin memilih berapa lama anda ingin berkongsi lokasi anda, kemudian klik orang yang ingin anda kongsi. Akhirnya, ketik  Kongsi .

Sekiranya orang tersebut tidak mempunyai akaun Gmail, anda masih boleh berkongsi lokasi anda dengan mereka. Daripada mengklik nama dari kenalan anda, anda perlu mengklik  Salin ke papan keratan , dan anda akan mendapat pautan yang boleh dikongsi untuk dihantar kepada rakan atau orang tersayang. Dengan kaedah ini, anda boleh memilih untuk berkongsi lokasi anda selama 72 jam atau kurang.

Bilakah Kenalan Yang Dipercayai Akan Berangkat

Google memberikan sedikit masa kepada pengguna Kontak Tepercaya untuk melakukan peralihan ke Peta Google, kerana syarikat itu menghantar e-mel kepada pengguna yang mengumumkan tarikh akhir 1 Disember 2020. Anda boleh terus menggunakan aplikasi tersebut hingga tarikh tersebut, tetapi selepas itu, fungsi yang ditawarkan oleh Trusted Contacts tidak akan berfungsi lagi.

Anda tidak akan dapat memasang aplikasinya jika tidak ada pada peranti anda.

Sesiapa yang menggunakan Kenalan Dipercayai boleh pergi ke papan pemuka Trusted Contacts untuk memuat turun kenalan anda hingga 1 Disember 2020.

Mudah-mudahan, Google mendorong fungsi yang ditawarkan oleh aplikasi Kenalan Dipercayai ke Peta untuk mencipta pengalaman yang lebih menyerupai aplikasi asal.

Baca juga: 7 Best PDF and Ebook Readers untuk Windows

Sudah tentu, tidak mungkin banyak orang menggunakan Kenalan Dipercayai sejak awal, yang boleh menjadi sebahagian daripada alasan Google membunuhnya.