Lompat ke konten

Hasil Huawei Melebihi $ 100 Miliar

  • oleh

Huawei, peralatan telekom Cina dan pengeluar elektro pengguna, sudah menyertai orang-orang seperti Google & Apple selepas melaporkan pendapatan $ 107.13 bilion pada 2018.


Laporan hasil tahunan Huawei memberitahuakn kenaikan 19%. Pada tahun 2018, jualan Huawei mencapai tahap yang paling tinggi dengan bahagian perniagaan pengguna mereka semakin tinggi 45%, menyumbang pendapatan AS $ 52 bilion, manakala bahagian perniagaan perusahaan menyaksikan kenaikan sebanyak 24%.

Penjualan dalam perniagaan syarikat penerbangan kekal dalam paras yang sama menggunakan tahun sebelumnya berjumlah sekitar AS $ 43 bilion. Jurucakap syarikat mengungkapkan kekurangan pertumbuhan pada bahagian pembawa mungkin disebabkan oleh pelancaran peranti 4G manakala syarikat itu sudah mengusahakan pelancaran teknologi 5G. Huawei baru sahaja mencipta telefon bimbit 5G pertama buat menjadi diperakui EU. Teknologi ini ditetapkan lebih dari seratus kali lebih cepat dan 5 puluh kali lebih responsif daripada 4G.

Walau bagaimanapun, syarikat itu sudah menghadapi beberapa kebimbangan tentang kebimbangan keselamatan baru-baru ini. CFO Huawei Meng Wanzhou ditangkap pada Kanada dalam Disember 2018, atas permintaan Amerika Syarikat. Meng Wanzhou dituduh melakukan penipuan dengan berbohong pada bank-bank Alaihi Salam mengenai hubungan Huawei dengan syarikat telekom yang menjalankan perniagaan pada Iran, & perniagaan itu melanggar sekatan terhadap Iran.

Pentadbiran Presiden Trump terus menyuarakan kebimbangan terhadap syarikat itu dan sudah menghalang syarikat-syarikat telekom AS daripada memakai alat-alat Huawei buat rangkaian 5G mereka, yg mengutip kebimbangan keselamatan. Australia & New Zealand jua kini   mengikuti.

Guo Ping, galat seseorang Pengerusi berputar di Huawei, mengungkapkan dalam kenyataan akhbar “Melangkah ke hadapan, kami akan melakukan segala yang kami bisa buat mengelakkan gangguan luar, menaikkan pengurusan, & menciptakan kemajuan ke arah matlamat strategik kami.”