Lompat ke konten

Legenda Barca Andres Iniesta Membuka Tentang Perjuangannya Dengan Kemurungan

Legenda Barcelona mendedahkan bahawa dia nir bisa “mengambilnya lagi” selepas kapten Espanyol Dani Jarque mengalami serangan jantung pada usia 26 waktu latihan pra-ekspresi dominan.


“Anda mencicipi bahawa bukan anda, anda nir menikmati masalah, bahawa orang pada sekeliling anda hanya orang,” pungkasnya di Antena tiga TV . “Anda tidak memiliki perasaan atau semangat.

“Anda akhirnya merasa kosong di pada & terdapat saatnya anda menyedari bahawa anda nir boleh mengambilnya lagi.”

Dengan Piala Dunia pada kaki langit, Iniesta menetapkan buat mencari bantuan profesional untuk menangani kemurungannya.

“Saya mempunyai keupayaan buat melihat bahawa aku  perlu melihat seorang buat keluar berdasarkan situasi itu. Yang krusial adalah pada tempoh itu saya nir pernah kehilangan percikan api.”

Pemain antarabangsa Sepanyol itu menjaringkan gol kemenangan pada final 2010 , menghilangkan jersinya buat menunjukkan penghormatan di kaos bola sepaknya: “Dani Jarque siempre con nosotros” (“Dani Jarque, selalu bersama kami”).

Kesihatan mental masih menjadi subjek tabu pada global bola sepak, namun Iniesta hanyalah keliru satu daripada banyak bintang yang sudah bercakap selama beberapa tahun yang kemudian.

Bulan kemudian, veteran Arsenal Per Mertesacker membuka peluang mengenai bola tol emosional. “Pada saat-ketika sebelum pertandingan bermula, perut saya berubah seolah-olah saya perlu muntah,” ucapnya pada Der Spiegel. “Kemudian saya kena tercekik sehingga mata saya air.”

“Beberapa hari anda menyedari bahawa segala-galanya merupakan beban, baik secara fizikal dan mental … Tetapi anda perlu mengungkapkan tanpa keraguan, walaupun anda cedera.”