Lompat ke konten

Lewis Hamilton keenam kejohanan dunia F1

 • oleh

Siapakah yang akan menerka sesiapa akan mendekati rekod Michael Schumacher menurut tujuh kejohanan global Formula 1?

Lewis Hamilton menjadikannya enam di Grand Prix Amerika Syarikat, tetapi satu percubaan ke pada statistik kerjayanya mendedahkan pada beberapa daerah yg sudah melepasi pemain hebat sukan itu.

Lewis Hamilton keenam kejohanan dunia F1


Beliau tidak relatif melepasi tajuk Schumacher dan perlumbaan meraih jumlah holistik, namun lihat nisbah kemenangannya dan rekod kedudukan tiang – selalunya ujian paling murni menurut kelajuan pemandu – & anda akan melihat beliau sudah sebagai cahaya primer pada Formula 1.

Bagaimana beliau membandingkan menggunakan yg terbaik


 • Hamilton kini   sebagai pemandu kedua paling berjaya sepanjang masa, satu gelaran di belakang pemegang rekod sepanjang masa Michael Schumacher yang memenangi tujuh.
 • Kemenangan keenam bermakna Hamilton telah mengatasi legenda Argentina, Juan Manuel Fangio dalam pendahulu sepanjang masa. Fangio memenangi lima gelaran dalam tahun 1950-an.
 • Ini merupakan gelaran ketiga berturut-turut buat Hamilton (2017, 2018, 2019). Rekod kejuaraan F1 berturut-turut merupakan milik Michael Schumacher yang menyapu semua sebelum dia memenangi lima gelaran memenangi pada 2000 & 2004.
 • Ia pula merupakan gelaran kelima Hamilton pada tempoh enam tahun. Dominasi Hamilton terganggu sang Nico Rosberg – rakan sepasukannya Mercedes – menjatuhkannya ke kejohanan menggunakan lima mata pada 2016.
 • Satu-satunya pemandu yg sedang berlumba yang telah memenangi lebih daripada satu kejohanan artinya Sebastian Vettel dalam empat.


 • Hamilton telah memenangi 83 perlumbaan. Hanya Michael Schumacher yg telah memenangi lebih banyak, dengan 91. Mereka merupakan kepala dan bahu pada atas yang lain. Vettel berada di loka ketiga menggunakan 53 kemenangan, namun Jerman hanya memenangi satu pusingan kempen ini.
 • Kemenangan 83 perlumbaan Hamilton telah mencapai tahap kemenangan yg lebih baik daripada Schumacher. Dalam setiap enam kempen terakhir, Hamilton telah memenangi purata 10 GP. Sekiranya dia meneruskan demam isu tahun depan, dia akan mengatasi Schumacher menjadi pemandu menggunakan kemenangan yg paling perlumbaan & akan melakukannya dalam perlumbaan yg lebih sedikit.
 • Hamilton sudah memenangi satu pada setiap 3 perlumbaan (33.5%) yang sudah menyertai kerjayanya (83 kemenangan daripada 248 GP bermula). Daripada semua pemandu yang mengambil bahagian pada sekurang-kurangnya 50 grands prix, hanya Juan Manuel Fangio (dengan hampir satu dua – 47%) dan Jim Clark (35%) memiliki kadar kemenangan yg lebih baik daripada Hamilton. Walau bagaimanapun, Hamilton telah terlibat pada sekurang-kurangnya tiga kali ganda perlumbaan misalnya Clark dan Fangio, yang mengekalkan kadar kemenangannya pada tempoh yang lebih lama  . Hamilton memiliki peratusan kemenangan yg lebih baik daripada Schumacher, yang 91 kemenangan mencapai 306 perlumbaan (peratusan kemenangan 30%).
 • Alain Prost & Ayrton Senna memenangi satu daripada empat GP yang mereka ambil. Prost Perancis mencatatkan 51 kemenangan daripada 199 perlumbaan, manakala legenda Brazil Ayrton Senna memperoleh 41 kemenangan daripada 161 grands prix sebelum tragedi melanda Imola dalam 1994.


Bagaimana pula dengan statistik hujung perlumbaan yg lain?


 • Hamilton jauh pada depan berdasarkan segi kedudukan tiang – dia mempunyai rekod sepanjang 87. Schumacher berada pada loka kedua menggunakan 68.
 • Hamilton berada di loka ke 2 bersama berdasarkan segi pusingan terpantas, dengan nomor  46 – sama menggunakan Kimi Raikkonen. Walau bagaimanapun, dia telah usang pergi apabila dia akan menangkap Schumacher dalam 77 tahun.
 • Hamilton hanya berada pada belakang Ayrton Senna menurut segi perlumbaan yang memenangi pusingan pertama hingga terakhir – selesainya melakukannya sebanyak 18 kali.
 • Lewis Hamilton sudah melengkapkan ‘hat-trick’ buat menerima kedudukan tiang, memenangi perlumbaan & merakam pusingan terpantas pada 14 perlawanan yang berbeza. Michael Schumacher mendahului dengan 22 hatrik.
 • Hamilton berada di tempat ke 2 beserta dalam senarai pemandu yang telah menuntaskan ‘grand-slams’ paling. Juara 2019 telah mencapai kejayaan yang jarang berlaku buat merogoh kedudukan tiang, memenangi perlumbaan yang memimpin setiap pusingan tunggal dan mendakwa pusingan terpantas pada 5 grands prix, nombor yang sama menggunakan Schumacher. Pemandu British, Jim Clark, yg memenangi dua gelaran pada tahun 1960-an, mempunyai kelapan paling besar  menggunakan lapan.


Di mana dia bersinar?


 • Litar kegemaran Hamilton adalah Kanada, di mana dia memenangi perlumbaan pertamanya dalam 2007, dan Hungary. Dia memiliki tujuh kemenangan pada setiap dua GP ini. Hanya Schumacher telah memenangi lebih poly kemenangan pada grand prix yang sama, menang pada Perancis lapan kali.
 • Hamilton mempunyai lebih banyak GP British daripada mana-mana pemandu lain, menggunakan enam kemenangan pada litar rumahnya. Jim Clark dan Alain Prost masing-masing mempunyai 5 kemenangan. Hamilton telah menamatkan podium setiap GP Inggeris semenjak 2014.


Dia mempunyai rekod yg hebat pada China, menggunakan enam kemenangan dan sembilan podium.

Baca juga: Valentino Rossi Jatuh! Marquez Komentar Begini, Jangan Baper


Di manakah trek yg paling nir berjaya?


 • Hamilton terancam teruk di Malaysia, merakam kemenangan tunggal. Nasib baik baginya buat memberikan rekod yg buruk pada sini, Malaysia sudah dimuntahkan berdasarkan kalendar perlumbaan selepas 2017.
 • Melbourne menjadi tanah loka ke 2 untuk Hamilton waktu beliau berada di belakang pemimpin dalam empat GP Australia yg terakhir, hanya menang dalam 2008 & 2015.
 • Hamilton bergelut pada Brazil pada awal kerjayanya, gagal memenangi sembilan perlumbaan pertama di Interlagos. Beliau sudah mencatatkan 2 kemenangan di sana pada 2016 dan 2018, menggunakan GP Brazil trend ini berlaku kemudian pada bulan November.