Lompat ke konten

Makanan buat Makan Apabila Hamil

  • oleh

Pengenalan
Tahniah! Makan dengan betul semasa mengandung merupakan salah  satu langkah yang paling krusial buat membina bayi yang sihat. Tubuh anda memberikan janin anda menggunakan segala yang diperlukannya. Anda perlu makan buat kedua-2 kesihatan & kesihatan anak anda.


Walau bagaimanapun, anda tidak makan selama 2! Anda hanya perlu menaikkan penggunaan kalori anda dengan beberapa ratus kalori setiap hari. Anda nir mahu mendapat terlalu banyak berat semasa kehamilan anda (dan beliau nir secara ajaib meleleh sebaik sahaja anda membicarakan).

Buat setiap kalori dan lakukan tugas 2 kali buat memberikan bayi anda menggunakan segala yg anda perlukan agar kekal sihat. Ini bukan perbincangan yg menyeluruh, namun merangkumi sorotan.

Air

Bawa botol air dan gunakannya! Apabila anda tinggal di mana ada air higienis, air paip merupakan baik-baik saja. Anda memerlukan kira-kira 68 auns air setiap hari, namun ada yg boleh datang dari makanan dan minuman lain. Tubuh anda memastikan janin anda mendapat seluruh air yg diperlukan tetapi mungkin pendek anda.

Sekiranya anda mengalami kehilangan cairan tubuh, anda boleh mengalami sakit ketua, kebimbangan, keletihan, mood buruk dan memori yg berkurangan. Minum air akan membantu anda permanen biasa dan mengurangkan jangkitan saluran kencing .

Protein

Anda memerlukan protein kurus berkualiti buat bayi yg sihat. Pastikan anda makan daging lembu, protein babi, ayam atau tumbuhan berasaskan flora tanpa lemak. Daging sapi & babi mengandungi banyak vitamin B & mereka yg sangat penting buat bayi yang sihat.

Besi sangat penting. Tahap besi yg rendah dikaitkan menggunakan penghantaran pramatang dan berat lahir rendah.

Apabila daging membawa pada sakit pagi atau anda seseorang vegetarian, jangan bimbang. Makan protein berasaskan tumbuhan seperti quinoa, kacang, kacang tanah, kacang dan kacang.

Makanan Ikan dan Omega-3

Ikan merupakan protein tanpa lemak namun penting untuk karena-karena lain. Salmon adalah sumber asid lemak omega-3 yang hebat. Hampir nir terdapat yang mendapat asid lemak yang cukup, dan perempuan   hamil sangat kekurangan .

Hadkan pengambilan makanan bahari anda dua kali seminggu. Apabila kuliner laut membawa pada sakit pagi atau anda vegetarian , makan biji rami, benih chia, & telur omega-tiga yg diperkaya.

Omega-3 digunakan buat menumbuhkan mata & otak bayi anda. Kajian pula memperlihatkan omega-tiga mengurangkan kebimbangan dalam perempuan   hamil.

Makanan Kaya Calcium

Fetus anda tumbuh tulang, jadi sokongan itu menggunakan makan kalsium . Sumber yang kentara merupakan kuliner tenusu – susu, keju dan yogurt. Yogurt Yunani sangat berkesan kerana beliau pula mengandungi probiotik .

Ini mengurangkan risiko preeklampsia, diabetes gestational, & jangkitan vagina. Susu bukanlah satu-satunya kuliner kaya kalsium. Sardines, salmon kalengan, biji chia, brokoli, kacang, kale , dan sayur-sayuran lain juga sangat tinggi.

Setiap makanan kaya kalsium menunjukkan satu set nutrien yang unik, jadi makan pelbagai.

Bijirin penuh

Makan bijirin semasa mengandung. Ini termasuk roti oat, roti bijirin, bijirin antik misalnya quinoa dan amaranth, dan beras perang. Ini merupakan sumber yg sangat baik buat karbohidrat, serat & pelbagai jenis vitamin & mineral yg dicerna dengan mudah. Ada, seperti oat & quinoa, merupakan asal protein yg sangat baik.

Elakkan tepung putih & roti dan nasi putih. Ini dalam dasarnya senang makan gula & mengandungi sangat sedikit nutrien krusial yang masih ada dalam bijirin. Ingatlah buat membuat kiraan kalori!

Makanan Kaya Zink

Zink sangat penting buat kesihatan sel & pembahagian sel. Kerana itulah bagaimana janin anda tumbuh berdasarkan satu sel ke bayi jangka panjang, anda memerlukan zink.

Sekiranya anda makan protein, ikan, tenusu, kacang / kekacang, dan biji-bijian, anda akan menerima zink. Makanan kaya zink lain termasuk kacang, mentega kacang, kacang, biji bunga matahari, halia, bawang, & telur.

Makan pelbagai kuliner sihat merupakan sangat penting & banyak ada beberapa kali pada senarai yg disyorkan.

Buah

Buah adalah sumber air, serat & pelbagai vitamin & antioksidan yang sangat baik. Beri sangat sihat kerana vitamin C membantu anda menyerap zat besi. Mereka jua anggun tetapi memperlihatkan beberapa kalori.

Snek pada butir-buahan semua jenis sangat sihat. Anda ingin mengelakkan gula sebesar mungkin & buah-buahan memberi anda rasa anggun & merawat! Elakkan jus buah kerana mereka mempunyai kalori dan gula yang tinggi & serat yg rendah.

Buah-buahan kemarau

Buah kering adalah makanan ringan yang sangat baik. Satu hidangan butir kering memberikan peratusan vitamin, mineral & serat yang lebih tinggi daripada buah segar. Prun sangat mengagumkan buat menamatkan sembelit. Tarikh boleh membantu dilancarkan serviks. Elakkan versi candied atau yg menambah gula.

Nibble dalam satu hidangan sepanjang hari kerana mereka lebih tinggi dalam kalori daripada jenis segar.

Sayuran

Seperti buah-buahan, sayur-sayuran merupakan kalori yang rendah, kuliner kaya nutrien. Makan pelangi sayuran mentah, kukus atau panggang buat pemakanan yg terbaik.

Cari sayur-sayuran tinggi karoten, seperti wortel, ubi jalar dan hasil kuning / oren yg lain. Tubuh anda menukar beta-karoten pada vitamin A.

Vitamin A sangat krusial dalam perkembangan janin, kecuali terlalu poly vitamin A (hati, keju) berasaskan haiwan boleh sebagai toksik. Fokus pada makan sayur-sayuran kaya beta-karoten dan elakkan suplemen vitamin A, kecuali disyorkan oleh doktor anda.

Lemak

Lemak yang baik tetapi lemak tidak baik merupakan jelek bagi janin anda. Kajian memberitahuakn bahawa diet tinggi lemak semasa mengandung boleh memprogramkan bayi anda buat diabetes.

Elakkan makanan goreng & daging berlemak. Juga elakkan transfat misalnya minyak sayuran terhidrogenasi dan hidrogenasi. Ini umumnya ditemui dalam makanan yg diproses, pastikan membaca label.

Fokus dalam makan lemak baik dari telur, ikan berminyak, alpukat, kacang, dan minyak dari zaitun, kacang tanah, bunga matahari, dan bijan. Hanya jangan pulang ke bahari, kerana lemak masih gemuk!

Kesimpulannya
Makan menggunakan sihat merupakan sangat penting sama terdapat anda mengandung atau tidak. Beri bayi anda yang sedang berkembang (dan badan anda) yg terbaik nutrien dengan makan menggunakan teliti & dari spektrum makanan yang luas.

Kerana anda memerlukan kalori tambahan, namun nir terlalu banyak tambahan, jangan pulang ke loka makan. Buatkan setiap jumlah gigitan. Nasib baik, itu sangat gampang kerana banyak kuliner timbul dalam beberapa kategori krusial.