Lompat ke konten

Makanan buat Makan Selepas Ekstrak Gigi

  • oleh

Pengenalan
Jika anda merancang pengekstrakan gigi, merancang buat menjamu kesukaan anda. Anda akan sangat sakit dan tidak selesa. Elakkan masalah seperti kuliner pedas atau apa-apa yang boleh terjebak dalam luka, misalnya benih, bijirin, & kuliner yang ringkih.

Elakkan apa-apa yg kenyal sebahagiannya kerana anda akan meninggal rasa tidak usang lagi dan sebahagiannya kerana anda tidak akan berasa misalnya mengunyah apa-apa.

Alkohol akan merengsur luka & boleh dicampur menggunakan teruk dengan penyingkiran kesakitan anda. Juga elak memakai jerami.

Berikut merupakan beberapa kuliner buat dimakan yg akan membantu anda sembuh selepas pembedahan anda. Semak beberapa pilihan yang lazat!

Sup Sup

Sup adonan sudah dibersihkan pada pengisar buat mengeluarkan sebarang bahagian. Anda boleh menyukai kegemaran anda atau mencuba sesuatu seperti labu, butternut, kacang hitam dan tomato.

Sup menunjukkan nutrien & cecair yang hebat buat memastikan anda terhidrasi. Susu berasaskan susu atau yogurt merupakan sumber kalsium yg dapat membantu anda sembuh.

Oleh kerana mulut anda mungkin masih tewas & luka sangat sensitif, makan sup adonan anda hangat atau sejuk.

Broth

Kacang merupakan sup sedap yg diperbuat daripada sayur-sayuran, ikan, atau daging dengan herba. Ia umumnya tegang sebelum berkhidmat. Vitamin, mineral & poly cecair – nir boleh meminta lebih baik!

Sup ayam sangat baik. Ia merupakan anti-virus, anti-radang dan antioksidan. Ia hebat apabila anda sakit & sebaik sahaja pulih menurut pembedahan.

Kaldu tulang , yg diperbuat daripada tulang haiwan yg menyerupai dan tisu penghubung, dikatakan sangat sihat. Ia mengandungi protein & mineral & boleh sebagai antioksidan.

Kentang lenyek

Apabila anda telah bersedia untuk makan sesuatu yang lebih besar , cuba kentang mashed. Mereka sangat tinggi kalori, jadi anda boleh menerima nutrien hanya dalam beberapa masalah. Kentang mengandungi kalium , vitamin C & vitamin B6. Kalium penting dalam membina semula tulang & penting untuk sel yg sihat.

Jangan terlalu bimbang tentang semua kalori. Jumlah yang munasabah semasa pemulihan anda nir akan menyakiti kerana badan anda memerlukan kalori buat sembuh. Sekali lagi, makan mereka suam-suam kuku.

Telur hancur

Telur merupakan pakej protein yang hebat, lemak sihat & nutrien lain. Beli telur omega-tiga menjadi omega-3 penting buat menyembuhkan tisu. Mereka pula rendah kalori.

Telur telur dalam lemak yg sihat seperti kelapa, zaitun atau alpukat dan berkhidmat suam-suam kuku. Mereka mudah dimakan dengan mengunyah minima. Telur goreng atau rebus boleh sebagai lebih sukar buat dimakan jika luka anda baru. Telur goreng boleh telur renyah & panaskan boleh masuk ke dalam luka anda.

Yogurt Yunani

Cuba yogurt Yunani untuk merawat sejuk yang baik untuk anda. Yogurt Yunani merupakan tinggi dalam protein yang adalah keperluan buat penyembuhan. Ia jua mengandungi kalsium dan zink , kedua-2 elemen dibutuhkan buat pemulihan.

Yogurt Yunani disyorkan atas yogurt biasa kerana mengandungi 40% gula & 2 kali protein.

Anda jua boleh menemui penyejukan yogurt & sangat lembut pada gigi & rahang yg sakit.

Applesauce

Buah adalah makanan yang anda perlukan untuk penyembuhan namun mungkin sukar buat mengunyah. Cuba epal buat merawat yg tinggi vitamin C yg membantu luka sembuh.

Sekiranya anda membuat sendiri, pangkas kulitnya menggunakan sangat halus dan lalu pisangnya. Kulit mengandungi kebanyakan nutrien yg baik, tetapi menggunakan berhati-hati, anda boleh membuahkan semua epal sebagai terapi yang sihat. Elakkan juz butir kerana mereka umumnya memiliki poly gula & kalori yg ditambah.

Buah Mashed

Mash beberapa pisang buat menaruh pelbagai jenis vitamin dan mineral yg diharapkan buat penyembuhan. Mereka relatif tinggi pada kalori, jadi mudahkan mereka.

Anda pula boleh mengganti pisang menjadi merawat beku . Membekukan tiga hingga empat pisang semalaman, dipotong sebagai kepingan, & bercampur menggunakan susu atau susu badam. Campurkan kepada konsistensi lancar. Ini merupakan merawat yang lebih sihat daripada ais krim kerana kandungan gula adalah jauh lebih rendah.

Avocado

Alpukat merupakan butir yang unik kerana dia merupakan rendah karbohidrat & tinggi pada lemak sihat. Mereka pula mempunyai banyak vitamin C dan kalium yang membantu pada proses penyembuhan. Mereka betul-benar  lembap dan boleh cepat rosak apabila mereka masih terlalu keras buat mengunyah.

Alpukat mengandungi asid oleik . Ini adalah lemak yang sihat yang memudahkan penyembuhan dan juga boleh menjadi antijamur dan antibakteria. Makan dan nikmati. Hanya melangkau sayur-sayuran & cip tortilla!

Salmon

apabila anda terdesak buat daging, pilihlah salmon atas ayam atau daging ayam yang elastis. Ia lembut dan gampang dikunyah. Paling penting, ia merupakan sumber protein yg sangat diperlukan oleh tubuh anda, dan ia sangat tinggi pada asid lemak omega-tiga.

Ini jua memiliki sifat penyembuhan dan anti-radang. Kebanyakan orang tidak menerima cukup asid lemak omega-tiga, jadi rasakan salmon anda!

Hummus

Hummus adalah gabungan kacang berkulit, minyak zaitun, tahini, lemon dan bawang putih. Ia gampang dibuat dan boleh didapati pada kebanyakan kedai runcit.

Hummus tinggi pada lemak, vitamin, mineral dan protein yang sihat. Seperti yang anda ketahui berdasarkan kuliner sebelumnya, semua ini sangat penting buat proses penyembuhan. Bawang putih pula dikenali menjadi antibakteria, antiviral dan anti-kulat.

Hummus umumnya dimakan menjadi sebatang, namun anda mungkin ingin melewatkan sayuran dan roti pita sebagai akibatnya anda menyembuhkan.

Cottage Keju

Jenis kuliner akhir untuk rahang sakit & ekstrak luka merupakan keju kotej . Seperti seluruh produk tenusu, protein tinggi. Ia jua adalah asal nutrien yg hebat yg membantu anda menyembuhkan & membina semula tulang.

Anda boleh menambah keju kotej buat poly kuliner. Jika anda berebut telur, keju cottage menjadikannya lebih lembut. Anda boleh menambahnya buat pisang dan gula smoothies untuk menambah protein tanpa poly kalori.

Kesimpulannya
Rancang ke hadapan buat memiliki kuliner yg lembut atau cair yg akan membantu anda sembuh waktu anda pulih dari ekstraksi gigi. Mengelak dari apa-apa yg renyah atau kenyal, jadi jangan buka kerongkongan & jahitan anda.

Berhati-hati menggunakan jerami. Anda boleh menghisap cukup keras untuk membuat soket kering, keadaan yang sangat menyakitkan.