Lompat ke konten

Makanan Sihat Teratas buat Orang menggunakan Penyakit Ginjal

  • oleh

Buah pinggang merupakan kerja keras yang sangat krusial pada badan. Organ-organ berbentuk kacang mini   yang menapis menurut sisa darah. Mereka juga melepaskan hormon yang mengawal tekanan darah, membantu mengimbangi cecair badan, & membuat air kencing. Penyakit ginjal menjejaskan kira-kira 10% daripada populasi dunia dan boleh disebabkan sang tekanan darah tinggi & gula darah yang tidak terkawal. Faktor lain misalnya umur, merokok, obesiti, & jantina pula memainkan peranan. Apabila buah pinggang nir berfungsi secara optimum, produk buangan menurut kuliner membina pada darah & membuahkan tubuh relatif sakit.


Diet yg mesti diikuti oleh orang-orang menggunakan penyakit butir pinggang berbeza-beza mengikut peringkatnya. Tahap awal memiliki batasan yg berbeza daripada orang yg mengalami penyakit buah pinggang peringkat akhir. Selain daripada perubahan diet, anda mungkin memerlukan dialisis & mungkin pemindahan butir pinggang. Apabila anda telah didiagnosis dengan penyakit butir pinggang atau bila dia berjalan pada keluarga anda, adalah bijak buat mendidik diri anda mengenai pilihan kuliner yang sihat. Kami memiliki senarai perkara yang selamat buat dimakan menggunakan penyakit buah pinggang, namun sila berunding menggunakan doktor anda buat jumlah yang terbaik dan gabungan kuliner ini buat keadaan tertentu anda.

Sebelum kita menggali barang-barang yg baik, ketahui bahawa pada umumnya, orang menggunakan penyakit buah pinggang akan diminta buat mengehadkan nutrien eksklusif yang masih ada pada poly makanan yang berbeza. Tiga besar  adalah natrium, kalium, dan fosforus. Protein mungkin terhad pada peringkat awal penyakit butir pinggang dan meningkat dalam pesakit yang keadaannya lebih maju dan memerlukan dialisis. Sebagai permulaan, berikut merupakan senarai kuliner lazat & sihat yg rendah dalam fosforus, kalium, & sodium.