McAfee Investigation Mendapati Kereta Autonomi Boleh Digodam Melalui Sistem AI – Situs Bisnis

McAfee Investigation Mendapati Kereta Autonomi Boleh Digodam Melalui Sistem AI

A siasatan baru dijalankan oleh McAfee telah mendapati bahawa kereta disambungkan mungkin berisiko digodam melalui sistem buatan perisikan kenderaan ‘(AI).

McAfee Investigation Mendapati Kereta Autonomi
McAfee Investigation Mendapati Kereta Autonomi


Kaedah yang disebut syarikat “model hacking” membolehkan seseorang untuk menunggang dan mengawal perisian kereta menyebabkan kebimbangan keselamatan utama, bersama-sama dengan mewujudkan masa depan yang tidak jelas untuk kenderaan autonomi. Proses ini pada masa ini boleh menjejaskan mana-mana perisian ADAS yang kini berada di pasaran termasuk yang dipasang di kereta Tesla.

Pasukan dari McAfee membuktikan teori ini dengan melakukan serangan ke atas kotak hitam sistem kamera Mobileye EyeQ3 pada Model Tesla S. Hack menunjukkan bagaimana memanipulasi sistem AI dapat menyebabkan sistem itu salah menafsirkan maklumat, dalam kes ini, satu tanda menunjukkan had kelajuan 35 mph dan menyebabkan kenderaan itu bergerak sejauh 85 mph.

Manipulasi berfungsi dengan mengubah algoritma AI yang menentukan parameter sistem dan mengubahnya dengan cara yang negatif. Dengan mengubah set latihan yang mewujudkan platform AI, penggodam dapat merebut kawalan hampir setiap aspek sistem.

Walaupun belum ada sebarang laporan mengenai penggodaman model dalam kehidupan sebenar, kerana jumlah kenderaan autonomi meningkat dengan pesat, begitu juga risiko. A Gartner laporan ramalan “lebih daripada 740,000 kenderaan autonomi-sedia untuk dimasukkan ke dalam pasaran global pada tahun 2023.”

Baca juga: Makanan buat Makan Apabila Hamil

Penyelidikan mengenai kajian itu optimis mengenai hasilnya yang mengatakan, “Berita baiknya adalah seperti kerentanan perisian klasik, peretasan model mungkin untuk mempertahankan diri, dan industri mengambil peluang peluang ini untuk menangani ancaman sebelum menjadi nyata nilai kepada musuh. “