Lompat ke konten

Perkara Penting! 5 Apps Yang Menyimpan Data Anda Selamat & Swasta

Banyak aplikasi mengintip ke atas apa yg anda lakukan. Google diketahui membaca surat anda , dan beberapa pembekal storan awan bahkan memadamkan fail yang mereka fikir mungkin haram. Mengenai mesej segera anda, siapa tahu berapa poly agensi kerajaan yg mengintai pada Facebook & WhatsApp?

1. Nota Standard (Windows, Mac, Linux, Android, iOS): Notepad Persendirian

Notepad merupakan salah  satu pelaksanaan yg paling krusial di mana-mana komputer atau telefon pintar. Ia hanya lumrah bahawa notepad anda wajib  menyelaraskan peranti. Kami umumnya mencadangkan Simplenote untuk ini, tetapi jika privasi sebagai kebimbangan, periksa Nota Standard.

Ia serupa menggunakan aplikasi Nota Simplenote dan Apple. Bar sisi kiri memiliki senarai seluruh nota yg berbeza anda, manakala hak memberitahuakn kandungan setiap nota. Teks itu sahaja, anda tidak boleh menyimpan imej atau video pada sini. Dan seluruh nota anda disulitkan secara lalai buat melindungi privasi anda.

Versi percuma secara automatik menyelaraskan nota di semua peranti, dan berfungsi jua pada luar talian. Tetapi bila anda ingin menciptakan cadangan nota anda, beliau akan dikenakan biaya  $ 4.99 sebulan. Akaun premium ini juga menyokong pelanjutan buat Standard Notes.

Sekiranya ciri-karakteristik lebih krusial daripada privasi, & anda nir boleh membina lima dolar, terdapat cara lain . Simplenote mungkin adalah aplikasi notetaking terbaik di luar sana, tetapi anda juga perlu melihat aplikasi notepad auto penjimatan ini .

2. OnionShare (Windows, Mac, Linux): Kongsi Fail Saiz Mana-mana, Persendirian


Google Drive, Dropbox, dan OneDrive merupakan tiga pemain akbar pada pasaran perkongsian fail hari ini. Namun nir satu pun daripada mereka merupakan peribadi. Ini merupakan kebimbangan yg semakin meningkat untuk pemberi maklumat. Apabila Snowden dibutuhkan buat berkongsi fail hari ini, apa yang wajib  dia gunakan? Masukkan OnionShare.

OnionShare adalah indera sumber terbuka yang memakai rangkaian proksi Bawang . Ini topeng alamat IP anda & laluan fail anda merentasi beberapa pelayan. Hasil akhirnya artinya tidak ada mata-mata yang boleh mengetahui pada mana fail asalnya dihantar menurut. OnionShare juga menyulitkan fail itu, buat menjadi pasti.

Apakah Rangkaian Bawang, Tepat? [MakeUseOf Menjelaskan]  
Kedua-dua anda & penerima perlu memasang OnionShare buat menggunakannya. Ini perkhidmatan perkongsian fail rakan-ke-rakan, jadi ke 2-2 pengguna perlu berada dalam talian dalam masa yang sama.

3. 0Bin (Web): Klipbod Peribadi buat Menyisipkan Teks atau Imej

Apabila anda ingin berkongsi beberapa teks atau imej yang sensitif, anda mahu memastikan ia pergi kepada orang yg benar . 0Bin adalah papan klip peribadi untuk menyisipkan teks atau imej, misalnya PasteBin atau Imgur.

Pergi ke laman web dan bersedia buat digunakan, tiada registrasi diperlukan . Dalam kotak teks, tampal apa sahaja yang anda mahu. Atau pakai butang Muat Naik buat memilih imej menurut cakera keras anda. 0Bin memiliki pembakar terbina pada yg akan memusnahkan mesej selepas masa eksklusif, jadi pilih tempoh tamat tempoh. Akhirnya, klik Hantar dan kongsi pautan dengan sesiapa sahaja yang anda mahukan.

10+ Alat Kerjasama Tidak Boleh Daftarkan Anda Boleh Digunakan pada 10 Segera  

Semua yang anda masukkan ke dalam 0Bin disulitkan secara lalai. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai butiran penyulitan pada page FAQ . Dan bila pes terakhir anda ada semula, jangan risau, itu hanya datang menurut simpanan setempat penyemak imbas anda.

4. EtherCalc & EtherPad (Web, Desktop): Dokumen Google Persendirian dan Helaian Google

Google dan Microsoft memberikan kedua-2 suite pejabat secara online secara percuma. Google Docs dan Microsoft Office 365 ke 2-duanya membolehkan anda berkongsi fail dengan orang lain, & berafiliasi dengannya dalam masa nyata. Namun bolehkah anda mempercayai Google dan Microsoft? Apabila jawapan anda tidak, gunakan EtherPad pemproses istilah persendirian, & pelaksanaan spreadsheet persendirian EtherCa

Aplikasi nir sama menggunakan ciri yg anda dapat dari Google atau MS. Tetapi 
aplikasi peribadi ini melakukan dasar-dasar yang betul, dan melindungi data anda daripada snoop. Semua maklumat tersebut disulitkan, jadi satu-satunya orang yang boleh membaca fail anda artinya seorang yang anda berikan pautan dan kata laluan itu.

EtherPad mudah dipasang dan berfungsi misalnya yang anda jangkakan. EtherCalc relatif sukar, dan anda perlu memakai Node.JS buat menjalankannya pada luar talian. Anda mungkin lebih baik memakai pelaksanaan web sahaja buat menciptakan hamparan peribadi dalam penyemak pengaruh anda.

Apa itu Node.JS & Kenapa Saya Perlihatkan? [Web Development]  

5. Kawat (Web, Windows, Mac, Linux, Android, iOS): Perisik Langsung Terbaik?

Sungguh bagus bahawa WhatsApp memiliki penyulitan akhir-ke-akhir kini  , tetapi terdapat masalah privasi lain buat menangani. Pengasas bersama Skype, Janus Friis percaya Wire aplikasinya yg baru merupakan utusan segera yg paling selamat dan peribadi hari ini. Dan beberapa ahli bersetuju.

Wayar merupakan percuma & berfungsi dalam semua platform utama. Ia menyulitkan sembang teks, audio, dan video. Syarikat itu memberi fokus spesifik terhadap kualiti sembang audio & video, walaupun menggunakan penyulitan berterusan.

Wayar telah cukup terbuka bagaimana mereka melindungi pengguna mereka. Beberapa ahli keselamatan telah mempelajari pendekatan mereka dan memujinya. Sebenarnya, beberapa orang berkata bahawa Wire lebih baik daripada Isyarat atau utusan peribadi lain .

Privasi vs Kemudahan: Apa Yang Lebih Penting?

Pada ketika ini, anda harus mengetahui bahawa privasi pada talian merupakan krusial & anda wajib  melindunginya. Hujahan “Saya tidak memiliki apa-apa buat disembunyikan” nir lagi memegang air. Namun privasi dan kemudahan seringkali berperang.

Mengapa Perkara Privasi Dalam Talian & 5 Cara Menuntut Semula