Lompat ke konten

Saintis Bersumpah Dengan Trik Berat Badan Ini Hanya Mengambil 15 Minit Sehari

Satu kajian baru yang diterbitkan pada jurnal  Obesity  mempunyai kira-kira 150 orang menjejaki apa yg mereka makan selama enam bulan sebagai sebahagian daripada program penurunan berat badan. Akhirnya, mereka yang kehilangan berat badan paling banyak menghabiskan masa kurang daripada 15 minit sehari dengan purata pembalakan mereka. Moto mereka: “Tulislah jika kamu menggigitnya.”


Fikirkan, 15 minit adalah separuh selagi satu episod memperlihatkan Netflix kegemaran anda. Ia merupakan sebahagian kecil daripada masa yg anda habiskan menatal melalui media sosial pada ketika malam atau menekankan mengenai perkara-kasus yg berada di luar kawalan anda (yuk kita jujur, kita seluruh melakukannya). 

Kajian yang dijalankan sang para penyelidik pada University of Vermont & University of South Carolina mendapati mereka yg kehilangan 10% berat badan mereka (yg paling berjaya) menghabiskan purata 23,2 minit merekam pengambilan mereka setiap hari semasa bulan pertama acara. Namun dalam bulan keenam, masa itu turun sampai 14.6 minit.

Rakaman pengambilan mereka bermakna “merakam kalori dan lemak buat semua kuliner dan minuman yang mereka makan, serta saiz bahagian dan kaedah penyediaan,” berdasarkan kajian itu.

Menghabiskan masa rakaman lebih banyak tidak sama menggunakan penurunan berat badan. Walau bagaimanapun, berapa kerap orang yang masuk ke program pengesanan sebenarnya.

“Mereka yg memantau diri 3 kali atau lebih setiap hari, dan hari yg konsisten, adalah yg paling berjaya,” Jean Harvey, ketua Jabatan Pemakanan & Makanan pada Universiti Vermont dan pengarang utama kajian itu, kata pada fenomena akhbar . “Ia seolah-olah menjadi tindakan pemantauan diri sendiri yg membuat perbezaan-bukan masa yg dibelanjakan atau butir-buah yg disertakan.”

Harvey dan pasukannya berharap kajian itu menggalakkan pemakanan buat memakai aplikasi pengesanan dan menyedari bahawa mereka nir hampir memakan masa kerana seluruh orang fikir. “Orang yang membencinya, mereka fikir ia sangat berat dan mengerikan, namun persoalannya ialah: Berapa banyak masa pemantauan sendiri diet?” Harvey berkata. “Jawapannya tidak banyak.”