Lompat ke konten

Sejarah Singkat Telefon Praktis Alih

Telefon bimbit berkembang selama lima generasi yang berlainan, yang terkini yang masih dilancarkan dan diguna gunakan sang pengguna. Jangan bimbang – pada masa yang kebanyakan kita akan bertukar pada 4G, telah tentu akan sebagai satu lagi standard buat bercita-cita buat.


Hari ini kita akan mendail ke masa kemudian dan secara ringkas menyelidiki sejarah telefon bimbit.

Pra-Standardisasi, atau “0G”
AT & T merupakan galat satu yang pertama buat mengkomersilkan telekomunikasi gampang alih pada tahun 1947. Perkhidmatan yang dikenali menjadi “Perkhidmatan Telefon Mudah Alih” (MTS) merebak ke lebih daripada seratus bandar dan laluan lebuh raya menjelang akhir tahun ini. Perkhidmatan ini bergantung pada pengendali buat menyambung ke 2-2 panggilan masuk dan keluar.

Telefon yang digunakan bukanlah gampang alih dan memakai sistem “tekan buat bercakap” separuh dupleks pada mana pemanggil wajib  melepaskan butang buat mendengar orang lain. Pada tahun yang sama, 2 jurutera Bell Labs mencadangkan asas buat rangkaian selular moden. Pada masa itu rancangan itu berani, dan ia mengambil masa sebagai akibatnya tahun 1960-an rancangan buat dilaksanakan & lebih lama   lagi buat dipasarkan.

MTS dipakai pada Amerika Utara sehingga tahun 1980-an, walaupun pengenalan AT & T yang dinamakan dengan Baik Meningkatkan Perkhidmatan Telefon Praktis Alih (IMTS) dalam tahun 1965. Perkhidmatan baru memperkenalkan panggilan pengguna, menghapus keperluan buat penghantaran operator dan memakai saluran radio tambahan yang menaikkan jumlah pelanggan dan panggilan yg mungkin, dan liputan kawasan. IMTS masih adalah telefon gampang alih semenjak kecil lagi & terhad pada 40,000 pelanggan pada seluruh negara. Di bandar New York, dua,000 pelanggan berkongsi 12 saluran radio yang homogen-rata merogoh masa 30 minit untuk menciptakan panggilan.

Radio Common Carriers (RCCs) merupakan penyelesaian lain yang direka buat bersaing dengan sistem MTS & IMTS AT & T. Bukan sahaja unit besar  (lihat pada atas) namun piawaian berbeza-beza. Sesetengah telefon adalah “push to talk” separuh dupleks, sesetengahnya mempunyai dupleks penuh misalnya telefon berwayar. Sesetengah pelanggan bertuah pula dibawa ke sekitar peranti dupleks penuh saiz beg bimbit, walaupun unit RCC merupakan terhad pada kereta.

Pada tahun 1960, telefon gampang alih automatik pertama di global sudah diperkenalkan pada Sweden. Sistem yg dibenarkan buat sambungan automatik menurut telefon bimbit berputar (iaitu tombol pendail melingkar pada saya & anda) dipasang di dalam kereta, namun memerlukan pengendali untuk menghantar panggilan. Sistem ini dikenali menjadi sistem Telefon Bimbit A (MTA) & digantikan oleh MTB dua tahun kemudian.

Dalam tempoh interim ini terdapat beberapa penyelesaian lain termasuk ketibaan Motorola pada loka kejadian dalam tahun 1959 dan penyelesaian Bulgaria & Rusia (kemudian USSR) berkembang jua. Tidak hingga 1971 bila rangkaian ARP diperkenalkan ke Finland bahawa rangkaian komersial pertama yang berjaya pada dunia telah dilancarkan. Sistem ini bergantung pada kereta, bermula sebagai separuh dupleks namun tidak lama   lagi berkembang dan mempunyai lebih daripada 35,000 pelanggan dalam tahun 1986.
Dr Martin Cooper, seseorang penyelidik & eksekutif Motorola membuat panggilan telefon pertama menurut telefon mudah alih pada tiga April 1973. Ini membawa pada komunikasi baru.

Rangkaian Selular Analog atau “1G”

Generasi pertama rangkaian selular membuka jalan ke rangkaian yang kita kenali & digunakan hari ini. Penggunaan halaman menara sel berganda, masing-masing disambungkan melalui rangkaian, membolehkan pengguna buat melakukan bepergian & juga menukarkan menara sel semasa panggilan. Ia merupakan revolusi yang dibina di atas teknologi analog yg sedia ada menggunakan yg pertama dibina di Chicago pada tahun 1977.

Dikenali sebagai Sistem Telefon Bimbit Analong (AMPS), dia dibina oleh AT & T dan mengambil FCC 11 tahun buat meluluskan cadangan awal AT & T dalam tahun 1971 sebelum mereka diberikan julat 824-894MHz di mana buat mengendalikan AMPS.

Hot pada tumit penyelidik barat adalah syarikat telekomunikasi Jepun NTT yg membina rangkaian mereka sendiri dalam tahun 1979. Lima tahun lalu beliau merupakan rangkaian 1G pertama yang mencakup semua negara. Kemudian tiba rangkaian Nordic Mobile Telephone (NMT) pada tahun 1981. Beroperasi di Denmark, Sweden, Finland dan Norway, ia adalah yang pertama buat menyediakan perayauan antarabangsa

Rangkaian Selular Digital atau “2G”

Jika kemajuan teknologi meningkat, begitu pula telefon bimbit. 1990-an menyaksikan ketibaan dua teknologi digital baru – standard GSM Eropah & standard CDMA Amerika Utara. Permintaan semakin meningkat & lebih poly tapak menara sel sudah dibina. Selain peningkatan teknologi pada bateri dan komponen dalaman, ini membolehkan peranti gampang alih yang jauh lebih kecil.

Satu lagi kemajuan yang dimungkinkan oleh 2G adalah sosialisasi pesanan SMS, menggunakan personal komputer  pertama dijana SMS dihantar dalam tahun 1992 pada UK. Setahun lalu pada Finland, SMS orang pertama yang dihantar menggunakan teknologi GSM. Seperti populariti berkembang, telefon bimbit & rancangan pra-bayar muncul pada akhir 1990-an yang mempopulerkan SMS di kalangan seluruh peringkat umur.

Perkhidmatan muat turun yang pertama pula diperkenalkan memakai teknologi 2G & membolehkan pengguna memuat turun nada dering. Telefon bimbit juga dipakai menjadi kaedah pembayaran lain buat perkhidmatan misalnya loka letak kereta pada Finland & mesin layan diri.

Jalur Lebar Praktis Alih atau “3G”

NTT DoCoMo mempelopori perkhidmatan Internet gampang alih yang pertama pada Jepun dalam tahun 1999 pada teknologi 2G yang sedia terdapat, tetapi ia tidak lama   lagi digantikan menggunakan pelancaran rangkaian 3G pertama di global dalam bulan Oktober 2001. Banyak negara mengikuti tahun-tahun berikutnya termasuk Korea Selatan, Amerika Syarikat dan rangkaian 3G Eropah pertama yang berkembang pada UK & Itali dalam tahun 2003.

Walaupun 3G masih sedang dibangunkan beberapa perkhidmatan “2.5G” timbul dalam bisnis untuk membawa teknologi yang lebih tua buat mempercepatkan. Malangnya kelajuan merupakan faktor yg kurang, dan sementara teknologi seperti GPRS dan EDGE memberikan penambahbaikan terhadap standard 2G, mereka nir sepadan dengan kelajuan teknologi 3G yang sedia terdapat.

3G mengubah industri telefon bimbit & membolehkan Internet mudah alih yg meluas dan perkhidmatan transmisi misalnya TV & Radio buat kali pertama. Pengilang telefon bimbit melompat pada kereta muzik & memakai telefon pandai . Pada lebih kurang tahun 2005 3G telah berkembang maju, yang membawa ramai kepada koin “tiga.5G” “turbo 3G” & “3G +” yg merujuk pada HSPDA (High Speed ​​Downlink Packet Access), HSPA dan HSPA +.

IP orisinil atau “4G”

Walaupun tiada piawaian rasmi wujud buat 4G, beberapa teknologi sudah menuntut tajuk. Yang pertama merupakan WiMAX, yang ditawarkan sang Sprint pada Alaihi Salam tetapi mungkin yg paling berjaya merupakan LTE, yg juga popular pada Amerika Utara namun nir wujud pada beberapa wilayah misalnya Australia. 4G menandakan suis ke rangkaian IP orisinil, membawa Internet mudah alih lebih dalam talian dengan sambungan internet berwayar.

Kelajuan tentu saja adalah kelebihan akbar, dengan kemajuan yg berpotensi sebanyak sepuluh kali lebih tinggi daripada kadar 3G. The generasi keempat komunikasi mudah alih masih berkembang, & kami terikat buat memastikan piawaian baru, peningkatan kelajuan dan manfaat perlindungan dalam beberapa tahun akan tiba.

Kesimpulannya

Mengganti secara ringkas sejarah kaya telefon mudah alih adalah sukar, tetapi saya fikir kita sudah merangkumi peristiwa utama, peranti & peristiwa dalam global komunikasi selular. Ramai akan tentu jangan lupa perkembangan ini, tetapi bagi mereka yang nir, luangkan pemikiran untuk perintis analog, rangkaian suara digital digital dari & kelajuan Internet yg menyedihkan yang ditawarkan oleh rangkaian 2G pada masa yg sama anda sedang Tweeting dan Facebooking pada iPhone anda.