Lompat ke konten

Wanita di Arab Saudi Boleh Pergi Ke Atas Mereka Tanpa Kebenaran Lelaki

  • oleh

Wanita berusia 21 tahun atau lebih tua tidak lagi memerlukan izin lelaki buat memohon pasport atau melancong ke luar negara secara berasingan, berdasarkan satu fenomena yang dimuntahkan Jumaat dari Kementerian Penerangan Arab Saudi.

Peraturan baru pula memanjangkan keupayaan buat bekerja; daftar kelahiran, perkahwinan, dan perceraian; atau berkhidmat menjadi penjaga yang absah pada bawah umur tanpa menerka seks. 


Ia menamatkan tempoh “penjagaan” yg mengharuskan perempuan   menerima izin menurut lelaki pada famili mereka – kadang kala anaknya sendiri – buat melakukan perjalanan sendiri. 
Duta Arab Saudi ke Amerika Syarikat, Reema Bandar Al-Saud, tweet dalam hari Jumaat bahawa “perkembangan sudah usang tiba” dan bahawa mereka merupakan “sejarah dalam pembuatan […] yang nir dapat disangkakan mewujudkan perubahan nyata bagi wanita Saudi . ” 

Pembaharuan itu tiba kerana perempuan   telah melarikan diri ke negara mencari status pelarian pada loka lain buat melarikan diri berdasarkan keadaan yg kesat yang mereka percaya sistem undang-undang mereka nir akan melindungi mereka. 
Kementerian Penerangan, yg mengumumkan pembaharuan itu, menyebutnya sebagai sebahagian daripada “usaha buat menggalakkan hak dan pemberdayaan perempuan  , bersamaan dengan lelaki,” dari The New York Times . Perubahan dijangka berlaku menjelang akhir bulan . 

Walau bagaimanapun, status undang-undang perempuan   pada negara ini tidak sepenuhnya sama. Dalam mahkamah undang-undang, pendapat mereka memegang berat yg sama seperti yang kecil. Wanita masih memerlukan kebenaran lelaki buat berkahwin, meninggalkan penjara, atau meninggalkan tempat proteksi penyalahgunaan tempat tinggal  . 

Wanita hanya diberi hak untuk mengundi di Arab Saudi pada tahun 2015. Pada tahun 2017, wanita pada Arab Saudi diberi keupayaan buat mendapatkan lesen pemandu, menggunakan lesen pertama dikeluarkan tahun tanggal.